Konjeništvo objavil

Nakup konja pomeni tudi delo in skrb za njega

Preden se odločite za nakup konja, je vedno potrebno vsaj dvakrat pretehtati vse možnosti, pa tudi naše zmožnosti. V prvi vrsti se je potrebno zavedati, da konj ni zgolj prehodna igrača, ampak žival, ki bo z nami preživela tudi 20 in več let. Tako se kar hitro poraja vprašanje, ali bomo teh dolgih dvajset let sposobni za njega poskrbeti tako, kot si zasluži, kar pomeni, se marsičemu na račun njega prilagajati, pa tudi odpovedati. Če ste ljubitelj zabav, televizorja ali zasvojenec z računalnikom, v kolikor vam smrdi že sama misel na čiščenje hleva, potem se od svojih misli kar takoj poslovite.

Konju je potrebno prav vsak dan nameniti kar nekaj prostega časa in to, ne le prvih nekaj mesecev in zgolj ob lepem in sončnem vremenu. Konj nas potrebuje vse življenje, v vseh vremenskih pogojih, pa tudi dnevno mu bo potrebno nameniti svoj čas. V kolikor ga boste obiskali le nekajkrat na mesec je sila neodgovorno od nas in nepošteno do njega. Nakupovanje konja za otroke, je odgovornost, ki jo je potrebno temeljito pretehtati, otrok lahko kaj hitro za njega izgubi vso svoje zanimanje, zato je velikokrat bolje, da jih vpišete v šolo jahanja ali v aktivne počitnice na kmetijo. Ko se odločate za nakup konja, torej vedno kupujte z glavo in v nobenem primeru s srcem.

Če ste začetnik, je bolje, da si kupite starejšega konja, ki je miren in predvsem stabilen, star naj bo nad 10let, obvezno pa naj bo z vami nekdo, ki se na konje dovolj dobro spozna, da ga lahko oceni. Predvsem, če ga kupujete za otroka, naj ga le ta večkrat zajaha. Dobro se je pozanimati o tem, kakšna je konjeva preteklost, vprašajte zakaj se prodaja in dobro je, če ga pred nakupom pregleda še veterinar. Začetnikom se načeloma odsvetuje nakup žrebet in mladih konj, saj slednji zahtevajo kar nekaj znanja, prav tako pa so veliko bolj živahni in nemirni, energični in zelo dovzetni za okolico, kar pomeni, da so veliko manj stabilni, kot starejši, že ujahani konji.

Ujahavanje se začne nekje okoli četrtega leta starosti konja, a to naj počne človek z izkušnjami, vsekakor pa se tako začetnikom, kot otrokom priporoča vpis v tečaj jahanja. Ko imate konja, se je potrebno zavedati, da ste kot lastnik te imenitne živali dolžni za njega skrbeti in nase prevzeti vso odgovornost ter obveznost. V kolikor se odločite, da bo vaš konj v oskrbi drugje, potem si lahko čas z njim razporejate sami, doletelo vas bo kar nekaj stroškov, obenem pa boste zamudili kar nekaj lepih trenutkov. V kolikor ga imate doma, se zavedajte, da je konj družabno bitje, zato je želeno, da ima družbo še kakšnega konja.

V kolikor se odločate za nakup, se vprašate, če imate dovolj izkušenj, kar pomeni, da znate za konja sami poskrbeti, ga pravilno negovati, hraniti, primerno poskrbeti za njegova kopita in higieno, preceniti kdaj je bolan in znate vsaj osnove jahanja ali vožnje z to živaljo. In predvsem, ne kupujte ga, če niste prepričani. Naj konj nikoli ne potoči solze, ker ste se vi napačno odločili.

Viri: http://dzk.si/2012/02/09/kako-izbrati-pravega-konja-2/

        http://dzzz.si/sl/nakup-konja-in-skrb-zanj.html

Z.L.

1

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook