Zanimivosti objavil

NEKAJ ZANIMIVOSTI O SIRIH

Dokazano je, da je sir najbolj obstojen mlečni izdelek. Pogosto je bil uporabljen za zabelo. Po 16. Stoletju pa se je začela bolj uveljavljati svinjska mast. Sir je postajal vedno bolj iskan izdelek.

Do druge polovice 19. Stoletja so sir pridelovali na preprost način. Predelovali so kravje, ovčje in pa kozje mleko. To je bilo zelo razvito na Bovškem koncu. So pa izdelovali sir tudi iz mešanice ovčjega in kravjega mleka. Tam je bil ta sir zelo dobrega pomena. Zanimivo pri sirarstvu je, da iz samo ene sestavine lahko pridelamo več vrst sirov.

Parmezan je sir, ki se je pojavljal že v srednjeveških literarnih delih. Danes je parmezan sir, ki se ga uporablja po vsem svetu. Na slovenskem ima svojo zgodovino, in sicer v Brdih in na Krasu. Parmezanu podoben sir pa tuidi izdelujemo pri nas. V Italiji uporabljajo sir skoraj pri vsaki jedi. Pri nas pa se bo moral še malo udomačiti. Predvsem je tu mišljeni parmezan. V Italiji imajo kar nekaj sirov, ki so zaščiteni.

Med Francoskimi siri sta najbolj priljubljena trapist in groer.  Med  francozi pa sta priljubljena tudi sira Roquefort in Camembert. Prvi je zelo pikanten, izdelujejo pa ga iz ovčjega mleka. Drugi sir pa izvira iz Normandije. Izdelujejo ga iz kravjega mleka. To je sir, ki je enakomerno belo plesniv in nas po vonju spominja na šampinjone.

Za Francoskim sirarstvom pa je Nizozemska. Ima veliko tradicijo sirarstva. Za ta namen imajo zelo razvite sejme in trge. Med nizozemskimi siri izstopata sira gavda in edamski sir. Gavda je bil sir, ki je bil v začetku značilen za nizozemske kmete. Ta vrsta sira je močno razširjena tudi v Sloveniji. Edamski sir so v začetku izdelovali v mestu Edam na Nizozemskem. Sir je zelo cenjen tudi zaradi svoje topljivosti. Edamski sir pa izdelujejo tudi pri nas.

Na Balkanu pa imajo veliko vrst sira, v katerem prevladuje ovčje mleko. Na Cresu so izdelovali »creski sir«. Tehnologija, ki so jo uporabljali na Cresu je bila drugačna od metode, ki so jo uporabljali na Rabu. Od vseh sirov je še danes zelo znan Paški sir. Med otroške sire pa se uvršča sir, ki je bil v preteklosti narejen na Braču.

Na Balkanu ima sirarsko dediščino tudi Makedonija. Njihov najbolj poznani sir se imenuje »kačkavalj«. To je ovčji sir, ki pa so ga izdelovali tudi ponekod v Srbiji. Je pa to res posebna vrsta sira. Na tem območju je bilo prej razširjeno izdelovanje belega sira (VIR: knjiga Mleko, Janez Bogataj, 1999 Ljubljana).

S.P.

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook