Kmetijstvo objavil

Nemške oblasti potrdile drug sev bakterij e. coli v kalčkih rdeče pese z nizozemske

Včeraj so nemške pristojne oblasti
potrdile prisotnost patogene bakterije Escherichia coli v kalčkih rdeče
pese proizvajalca z Nizozemske. Podrobni rezultati analiz kažejo, da ni
povezave med omenjenimi kalčki in zastrupitvami, saj je bil v omenjenem
živilu najden drug sev te bakterije. Po do sedaj znanih podatkih, se ti
kalčki v Sloveniji ne tržijo.

Omenjena bakterija je bila ugotovljena v izdelku »Kalčki rdeče pese:
Culture Rote-Beete-Sprossen, proizvajalca Hamu b.v. z Nizozemske
(identifikacijski podatek: 11-06 LIWO; rok uporabe: uporabno najmanj do
11-06; pakiranje: 0,05kg).

Iz do sedaj zbranih podatkov inšpektorjev Inšpektorata RS za kmetijstvo,
gozdarstvo in hrano (IRSKHG) s terena je ugotovljeno, da se v Sloveniji
ti kalčki ne tržijo ampak kalčki pridelani v Sloveniji, Nemčiji in
Italiji.

IRSKGH pozorno spremlja aktivnosti v Nemčiji in na podlagi posredovanih
ugotovitev ustrezno nadaljuje z aktivnostmi oz. ukrepanjem. Z namenom
preventivnega delovanja IRSKGH tudi nadaljuje z izvajanjem inšpekcijskih
pregledov in vzorčenjem zelenjave, vključno s kalčki. Do sedaj je bilo
izvedenih preko 100 inšpekcijskih pregledov, do vključno ponedeljka bo
vzorčenih 35 vzorcev živil, pri čemer do sedaj prejeti analizni
rezultati niso potrdili prisotnost enterohemoragične bakterije E. coli.
Vzorčenje pa se še  nadaljuje. Podrobne podatke o spornem živilu je
IRSKGH posredoval tudi vsem nosilcem živilske dejavnosti, ki se
ukvarjajo v živili.

Veterinarska uprava RS (VURS) je v tem tednu odvzela nadaljnjih 50
vzorcev živil živalskega izvora. Trenutno je znanih 44 rezultatov
vzorčenj, ki so negativni. Do sedaj je VURS odvzel skupno 88 vzorcev na
prisotnost enterohemoragične E. coli.

VIR: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook