Čebelarstvo objavil

Nenadomestljivo sladilo

Bogastvo medu je v tem, da ima lastnosti, ki jih ostala sladila nimajo. Že v sami sestavi so številne prednosti v primerjavi s sladkorjem.

Med je sestavljen skoraj izključno iz ogljikovih hidratov. V resnici sladkorji predstavljajo od 95 do 99% suhe snovi, od tega ??enostavni sladkorji (monosaharidi) kot sta fruktoza in glukoza predstavljata večino (85-95%), običajno s prevlado fruktoze.

Fruktoza je tisti sladkor, ki ima višjo moč sladila (najbolj sladek ogljikov hidrat), kot tudi dolgotrajen energetski učinek, medtem ko se glukoza takoj po vstopu porabi in preide v proces.

Da se fruktoza absorbira mora najprej opraviti manjšo preobrazbo in tako ostane organizmu več časa na razpolago. Ima vlažilno blažilni učinek na ustno votlino, grlo, želodec in prebavila. Je nepogrešljiva pri odstranjevanju strupenih in škodljivih snovi, ki nastanejo pri presnovi in se kopičijo v jetrih. Ima tudi rahel odvajalni učinek.

Beli sladkor

Beli sladkor, tako kot ga trenutno proizvajajo ni naraven in vsebuje zdravju škodljive snovi. V prvi fazi predelave sladkornega trsa ali sladkorne pese pridobijo sladek sok. Preden ta postane kristalni sladkor mora skozi še nekaj kompleksnih proizvodnih procesov:

  • najprej ga prečistijo z apnenim mlekom, ki povzroča izgubo in uničenje organskih snovi, encimov, vitaminov, oligoelementov, beljakovin in kalcijeve soli
  • nato ga obdelajo z ogljikovim dioksidom, da se odstrani odvečno apno
  • nastopi čiščenje z žveplovo kislino, ki odstrani temno barvo
  • sledi kuhanje, hlajenje, kristalizacija in centrifugiranje

 S tem pridobijo »surov« sladkor, kateri nima končnih značilnosti za uporabo. Ker sladkor v tej fazi še ni povsem bel sledi še druga stopnja obdelave:

  • surov sladkor filtrirajo in nato razbarvajo, pri tem uporabljajo živalsko oglje
  • za odstranitev preostalih rumenkastih tonov sladkor obarvajo z modrim pigmentom ultramarine ali z modrim indanthrene (pridobivajo iz katrana in je rakotvoren)

 
Končni proizvod je tako bela kristalna snov, ki je izgubi vse kvalitete prvotne surovine.

Skratka lahko rečemo, da je na naših mizah bolje uporabiti med kot pa sladkor. Vsekakor  med ima izjemne lastnosti: visoko energetsko vrednost, je lahko prebavljiv in posledično zmanjšuje vnos kalorij prav zaradi večje moči sladila.

Vir:

http://www.rivistadiagraria.org/riviste/vedi.php?news_id=517&cat_id=248

 Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook