Vrtnarstvo objavil

Netresk ali ušesnik, naravni strelovod

Netresk je vedno zelena rastlina kar nam pove že njegovo latinsko ime saj sempervivum pomeni vedno živ. Že v preteklosti je bil netresk simbol živahnosti in delavnosti, stara legenda pa pravi, da je rimski bog Jupiter netresk podaril ljudem zato, da jih je obvaroval pred grmenjem, bliskanjem in pred zli uroki. Rimljani so ga sadili v lončene posode. Karl Veliki pa je ljudem ukazal, da ga sadijo na strehe. In tako je nekoč tudi pri nas netresk rasel skoraj na vsaki slamnati strehi. Netresk ima podobne lastnosti kot aloe vera, le, da je njegov učinek bolj šibak, pred njo pa ima to prednost, da preživi tudi zimo z temperaturami pod nič stopinj.

 Navadni netresk spada v družino tolstičevk. Ta nezahtevna pritlična rastlina  ima obliko rozete mesnatih listov. Listi so sedeči, sočnati , svetlo do temno zeleni z izrazito koničastim vrhom in nazobčanim robom. Rob in vrh lističev sta lahko rdeče- rjava površina pa posuta s nežnimi dlačicami, cveti v juniju in v juliju, semena pa dozorijo v juliju ali v avgustu.  Semena so temna in drobna, stebelca pa se po cvetenju posušijo. Po cvetenju odmrejo tudi posamezne rozete, z rastjo pa nadaljujejo nove mladike, ki jih je rastlina pognala. Gojenje te rastline je popolnoma nezahtevno saj za svojo rast ne potrebuje veliko hranil. Potrebuje veliko sonca ter rahlo, lahko in suho ter nepropustno vrtno zemljo. Netreski rastejo po starih zidovih, po zidnih razpokah, nekoč so rastli po slamnatih strehah zato dobimo občutek, da za svojo rast ne potrebujejo ne vode in ne hrane. Danes gojimo različne vrste netreskov na obrobnih gredicah, skalnjakih, kot lončnice na balkonih in terasah in za zasaditev grobov. Netresk je pri nas zaščitena rastlina vsebuje flavonide, jabolčno in citronsko kislino, tanine in rastlinske sluzi.

V domači lekarni iz listov netreska iztiskamo sok in ga zunanje uporabimo za ublažitev težav s kožo, kot obkladek pri opeklinah,  ugrizih, pikih, ranah, brazgotinah, infekcijah ter za odstranjevanje kurjih očes in bradavic ter pri zdravljenju hemoroidov. Obkladek si lahko pripravimo z razpolovljenimi listi ali pa kot mazilo. Uporabljamo ga lahko tudi notranje in sicer za zdravljenje ranic in razjed v ustih. Najbolj znana lastnost netreska je pri nas ta, da zdravi vnetja v ušesih in zato si je prislužil tudi ime ušnik. Ob bolečini si neposredno iz lista v uho nakapljamo nekaj kapljic soka.  Za prehrano lahko uporabimo mlade liste in mladike in jih dodajamo v solate, iz sveže stisnjenih listov pa si lahko pripravimo odličen in osvežujoč napitek.

Viri: http://wrienn.wordpress.com, http://web.vecer.com

 Z.L.

1

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook