Ni nam potrebno po vse v trgovino, vzgojimo si lahko tudi domača semena

Pomembna osnova za zdravo sadiko je dobro seme, ki ga pridobimo iz najlepših in najboljših rastlin ali plodov. Pridelava semena doma se v zadnjem času vse bolj vrača nazaj v naše vrtove. V prvi vrsti moramo vedeti ali bomo seme pridobili iz sortne rastline ali iz hibrida, kajti poznano je, da iz semen, ki smo jih dobili iz hibridnih sadik ne zrastejo več njim enake rastline, še manj rastline s enakimi lastnostmi.

Kadar pridobivamo semena iz sortnih rastlin vedno odbiramo semena od najlepših, najboljših in od najbolj izenačenih rastlin. Le na takšen način bomo pridelali in na nek način ohranjali semena, za naše okolje značilnih avtohtonih sort, ki bi sicer morale prestati uradno preizkušnjo, da bi se lahko imenovala sorta. V preteklosti, ko na policah ni bilo tako raznolike izbire sort, kot jo poznamo danes, je bila pridelava semena stalnica vrtnarjev, kmetov in pridelovalcev. Doma pridelano seme je bilo nuja, saj je zagotavljalo obstoj določene sorte na neki lokaciji. Pomembno je, da poznamo osnove za dobro semensko pridelavo, poznati moramo potrebe in možnosti za pridelavo semen v okolju v katerem prebivamo, vedeti moramo ali želimo seme vrtnine, ki zacveti že v prvem letu, ali pa mora morda za uspešno tvorbo cvetov preživeti zimo. To je aktualno še posebej pri nekaterih vrstah zelenjadnic ( belo zelje). Nobena posebnost in težava pa ni pridobivanje semen od tistih zelenjadnic, pri katerih semena uživamo v prehrani, to so na primer stročnice fižol, bob, leča, grah in soja. Prav tako nimamo posebnih težavah pri pridelavi semen paradižnika, paprike, glavnate solate in še nekaterih drugih plodovk. Med enostavnejše za pridelavo semen prištevamo tudi čebulnice. Precej dlje časa traja pridelava semena nekaterih kapusnic. Ne glede na vrsto zelenjadnic se moramo pri pridelavi semen ravnati po načelu pozitivne selekcije. Ko semena poberemo, je odločilno pri tem, da bomo ohranili prav vse dobre lastnosti kako in kam ga bomo shranili. Le s primernim načinom hrambe bomo obdržali najboljše lastnosti in seveda najboljšo kalivost. Semena je pred samim shranjevanjem potrebno dobro posušiti, saj so le dobro očiščena in posušena semena osnovni pogoj za uspešno skladiščenje. Ko so semena na rastlinah dovolj zrela, jih previdno poberemo, največkrat moramo porezati kar cvetna stebla v celoti.

Za shranjevanje semen je najbolje uporabiti embalažo, ki bo pomagala ohraniti kar največjo kalivost. Semena je najbolje shranjevati v stekleno embalažo, v platnene ali v papirnate vrečice. Skladiščenje na dolgi rok se najbolje obnese v steklenih kozarcih s pokrovi, kjer lahko vsak trenutek preverimo v kakšnem stanju je seme. Nikakor pa ne smemo pozabiti in označiti kakšna vsebina se v kozarcih nahaja. Napišemo lahko tudi letnico pridelave, če smo seme dobili v dar pa še kraj pridelave. S pridelavo lastnih semen nadaljujemo s pridelavo lokalnih rastlin in pomagamo ohranjevati dediščino tudi za prihodnje rodove.

Vir: http://www.klubgaia.com

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook