Kmetijstvo objavil

Obogatene kletke

S prvim januarjem 2012 je baterijska reja kokoši nesnic prepovedana. To pomeni, da so slovenske kokoši dobile bolj primerne kletke.  S tem se je končalo tudi več kot štiri desetletja dolgo obdobje osiromašenega okolja, kjer so se živali stiskale, jedle, pile, valile in stopicale po lastnih iztrebkih.

Po mnenju strokovnjakov je bilo osiromašeno okolje reje nesnic neprimerno z vidika fizioloških in etoloških potreb živali, ki so postale zgolj avtomat za jajca. Ker je ta način reje pri kokoših kazal stres, motnje v obnašanju, poškodbe in znake mučenja živali je Evropska unija že leta 1999 prepovedala baterijsko rejo v premajhnih kletkah in rejcem dala na razpolago dvanajstletno obdobje za posodobitev obratov.

V Slovenije je po podatkih veterinarske uprave (Vurs) večina slovenskih rejcev že posodobila svoje objekte s primernimi kletkami. Obogatene kletke morajo izpolnjevati naslednje pogoje in sicer: morajo biti večje od 2000 kvadratnih centimetrov in visoke 45 centimetrov. Vsaka kokoš mora imeti na voljo vsaj 750 kvadratnih centimetrov površine (600 kvadratnih centimetrov uporabne površine). Na vsako kokoš pripadata dva kapljična napajalnika in krmilnik. Da bi rejo kokoši nesnic približali  čim bolj naravnemu okolju morajo obrati imeti še nove kletke z gnezdom za nesenje jajc, gredami, nastiljem za kljuvanje in brskanje ter posebno pripravo za obrabo krempljev.
Rejci s predpisi seznanjeni že dalj časa

»Rejci so bili s predpisi seznanjeni že dalj časa. Že v letu 2007 in 2008 je Vurs ob izvajanju nadzora obveščal rejce o poteku prehodnega obdobja in jih vzpodbujal, da se pravočasno prilagodijo. Večina rejcev se je v roku prilagodila ali pa so že v letu 2008 izjavljali, da bodo po uveljavitvi nove direktive najverjetneje opustili proizvodnjo,« so pojasnili na Vursu.

Na Primorskem od 13 registriranih objektov za rejo kokoši nesnic so le trije takšni, ki kletk pred iztekom leta še niso zamenjali. Rejci bodo v januarju tako deležni še zadnjega obiska veterinarskih inšpektorjev. »Po ugotovitvi dejanskega stanja pri posameznem rejcu bomo sprožili postopke za preprečitev oddaje konzumnih jajc na trg s končnim ciljem uskladitve reje kokoši nesnic v skladu s predpisi. Hkrati bo potekal tudi poostren nadzor nad označevanjem jajc v pakirnih centrih. Če se rejci niso utegnili prilagoditi novim predpisom, bolj prijaznih do živali, bodo morali to dejavnost opustiti.«

Dejstvo je, da jajca iz neobogatene baterijske reje ne smejo več na trg. Veterinarski inšpektorji bodo imeli pod nadzorom pakirne centre za jajca in trgovine, ki prodajajo uvožena jajca iz ostalih držav Evropske unije. Za nepravilno proizvodnjo in označevanje jajc je predvidena kazen v višini od 200 do 800 evrov. Na Vursu še opozarjajo: »Vendar gre v večini primerov za stek prekrškov, kar lahko pomeni tudi do petkratnik višine posamezne kazni.«(Primorske novice, 10. januar 2012)

M.V.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook