Obrezovanje češenj

Večina sort češenj ima intenzivno rast in razvijejo velika drevesa. Če želimo drevo obdržati v zmerni višini ga je potrebno redno obrezovati.

Mlade češnje režemo spomladi, tik pred brstenjem. V intenzivnejših, gosteje sajenih nasadih jo vzgajamo v obliki vretenastega grma.
Če ima sadika močne, več kot 40 cm dolge predčasne poganjke, jih uporabimo za prve ogrodne veje. Če so predčasni poganjki šibki, jih skrajšamo na 1-2 brsta, ker bi drugače zastali v rasti. Vrh krajšamo 60-70 cm nad zadnjim predčasnim poganjkom.
Brst tik pod najvišjim brstom odstranimo. Vse rane premažemo s cepilno smolo. Ko so poganjki dolgi približno 10 cm, odstranimo pregoste poganjke. Tako dobimo ustrezno razdaljo med ogrodnimi vejami. Naslednje leto privežemo poganjke, ki bodo primerni za oblikovanje ogrodnih vej, pod kotom 45°. Vrh krajšamo 60-70 cm nad zadnjim poganjkom. Vrhove ogrodnih vej, ne krajšamo. Za poganjek češnje, ki ni prikrajšan je značilno, da požene voditeljico in pod njo tri do pet poganjkov, ki izraščajo skoraj iz istega mesta (v obliki metlice). Spodnji del poganjka ostane gol, brez močnih stranskih poganjkov. V naslednjih letih se na tem delu veje razvijejo rozete in majske kitice , na katerih češnja rodi.
Da dobimo čim enakomernejšo obraščenost celotne veje, odstranimo v času brstenja vse brste (3-5), ki se nahajajo v obliki rozete tik pod vrhnjim brstom, ali pa odstranimo iz teh brstov izrasle poganjke, ko so približno 10 cm dolgi. S tem spodbudimo rast poganjkov iz nižje ležečih brstov. Naslednja leta postopamo podobno.


Drevesa v polni rodnosti malo obrezujemo. Odrežemo jim vrh, ogrodne veje pa odvajamo, da izboljšamo osvetlitev. Režemo tik ob ogrodni veji. Nikoli ne puščamo štrcljev. Vse večje rane zamažemo s cepilno smolo. Odstranjujemo poganjke, ki so starejši od treh let. Poganjke vedo odrežemo tik nad brstom, ki gleda navzven (stran od debla). Odstranimo tudi vse poganjke, ki bi lahko novemu poganjku predstavljali konkurenco, in nove poganjke, ki se razvijejo na zgornji strani obstoječega poganjka. Nove poganjke privežemo, tako da rastejo vodoravno.

 

Vsakih nekaj let krošnjo razredčimo. Odstranimo tudi debelejše veje. S tem omogočimo, da v krošnjo pride več svetlobe. Vrh skrajšamo, da drevo ne postane previsoko. Ko se pojavi nov vrh, postopek ponovimo. Češnje obrezujemo spomladi, če gre za obrezovanje tanjših poganjkov. Debelejše poganjke vedno obrezujemo potem, ko je že obrodilo, to je meseca julija ali avgusta.

 

Viri: http://www.slonep.net, http://drevesnica-podobnikar.si

Z.L.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook