Zanimivosti objavil

OBVESTILO 12.1.2017 – SREČANJE MINISTRA ŽIDANA S KOMISARJEM ZA KMETIJSTVO


Minister mag. Dejan Židan se bo jutri, v četrtek, 12. 1. 2017 sestal s komisarjem EU pristojnim za kmetijstvo in razvoj podeželja Philom Hoganom na temo zaščite označbe porekla Teran v EU.

Kot je znano, je bilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano konec lanskega leta s strani Evropske Komisije neformalno obveščeno, da Komisija razmišlja, da bi s pravnim aktom dovolila Republiki Hrvaški izjemo pri uporabi imena teran, kljub temu, da Sloveniji priznava legitimno zaščito Terana. Na to informacijo se je Vlada RS odzvala enotno, minister mag. Židan pa je takoj zaprosil za srečanje s pristojnim komisarjem Philom Hoganom, da ga informira o namerah Komisije, na drugi strani pa se mu predstavi stališče Vlade RS do tega primera.

Slovenija ima na nivoju EU legitimno zaščito vina Teran iz slovenskega Krasa, pridobljeno po pravilih in predpisih EU. Po besedah ministra mag. Dejana Židana bo glavno sporočilo komisarju Hoganu, da se mora Komisija v svojih odločitvah glede Terana zavedati, da gre za vprašanje, ki je v Sloveniji vsebinsko in politično izredno pomembno. »Pravica do zaščite je del evropskega pravnega reda, Slovenija pa ne želi, da se evropski pravni red ruši in bo naredila vse, da se le tega spoštuje. Teran je izjemno pomemben za obstoj in razvoj ljudi, ki živijo na tistem področju.« Ob tem je minister še dejal, da verjame, da EU lahko jasno pokaže, da je potrebno spoštovati lasten pravni red in biti zgled vsem državam članicam EU. »V teh časih, ko se v EU širi skepticizem, moramo narediti vse, da povečamo zaupanje državljanov v skupnost, ki nam vsem sicer zagotavlja blaginjo in veliko priložnosti«.

Predviden program:

17.45 Prihod ministra mag. Dejana Židana na Evropsko komisijo

FOTOTERMIN ob prihodu; možna IZJAVA pred sestankom

18.00 Dvostransko srečanje med ministrom mag. Židanom in komisarjem Hoganom

Sestanek je ZAPRT ZA JAVNOST / možnost FOTOTERMIN-a na začetku je potrebno preveriti pri Evropski komisiji

sledi po sestanku možnost IZJAVE za medije (predvidoma okoli 19 ure)

Lokacija: Evropska komisija (pred vhodom / pisarna komisarja)

Vljudno vabljeni!

Služba za odnose z javnostmi in promocijo

Podrobnejše informacije in medijske najave – Luka Kočevar, tel.: 00386-41/495-163

VIR :  www.mkgp.gov.si

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook