Dogodki objavil

OBVESTILO 15.10.2016 – 1. FESTIVAL ČEBELJIH PRIDELKOV IN IZDELKOV, DAN SHEM VIŠJIH KAKOVOSTI MEDU, KOSILO IZ CERTIFICIRANIH ZAŠČITENIH KMETIJSKIH PROIZVODOV IN NOVINARSKA KONFERENCA

V soboto, 15. oktobra 2016 je v Celju na Celjskem sejmu Čebelarska zveza Slovenija pripravila pestro dogajanje. Potekal je 1. festival čebeljih pridelkov in izdelkov, dan shem višjih kakovosti medu, kosilo iz certificiranih zaščitenih kmetijskih proizvodov in novinarska konferenca.

1. festival čebeljih pridelkov in izdelkov in Zlati medenjak 2016

Med je zaradi svojih lastnosti nujen sestavni del zdrave prehrane, brez čebeljih izdelkov pa si zime ne predstavljamo več. Na 1. festivalu čebeljih pridelkov in izdelkov so čebelarji ponujali med različnih vrst, medenjake, medico, čokolado z medom … Manjkala ni niti kozmetika. Najmlajši obiskovalci pa so lahko poslikali svojo panjsko končnico.

Dogajanje na 1. Festivalu čebeljih pridelkov in izdelkov je dodatno popestril še izbor Zlatega medenjaka 2016, ki smo ga letos izbirali že šestič. Tokrat so udeleženci tekmovali v treh različnih kategorijah in sicer klasični oz. tradicionalni medenjaki, medenjaki z dodatki začimb in zelišč ter drugih naravnih sestavin in v kategoriji inovativnih in sodobno oblikovanih medenjakov. Komisijo je vodil prof. dr. Janez Bogataj, ob strokovni pomoči članov ge. viš. pred. mag. Marlene Skvarča, strokovnjakinje s področja živilske tehnologije; ge. Marije Arh Ivanšek, profesorice praktičnega pouka na Srednji gostinski in turistični šoli v Radovljici, in g. Francija Jezerška, strokovnjaka s področja kulinarike in gastronomije.

Komisija je ocenjevala po naslednjih kriterijih:

  • senzorične lastnosti: zunanji videz, videz prereza, občutek v ustih, vonj in okus;

  • izvirnost izdelka in

  • izvirnost poimenovanja.

Medenjake, ki so dosegli največje število točk, so potem še enkrat ocenjevali in izbrali zmagovalni medenjak v kategoriji klasičnih medenjakov in v kategoriji medenjakov z dodatki začimb in zelišč, ter drugih naravnih sestavin. Komisija je bila soglasna pri nominacijah za zlati medenjak. Nominacije za Zlati medenjak 2016 so si prislužili:

  • 1. mesto v kategoriji klasičnih oz. tradicionalnih medenjakov sta zasedle Dagmar Gojčičeva in Sara Vanicka Gojčič iz Hoč;

  • 1. mesto v kategoriji medenjakov z dodatki začimb in zelišč ter drugih naravnih sestavin je zasedla Breda Zemljič iz Radencev;

  • 1. mesto v kategoriji inovativnih in sodobno oblikovanih medenjakov je zasedla Nika Poslek iz Zgornje Polskave.

Najvišje priznanje, plaketo »Zlati medenjak 2016« sta prejeli Dagmar Gojčičova in Sara Vanicka Gojčič za Medeno Kamrico.

Dan shem višjih kakovosti medu in Kosilo iz certificiranih zaščitenih kmetijskih proizvodov in novinarska konferenca

ČZS je ob tej priložnosti na celjskem sejmišču pripravila še dan shem višjih kakovosti medu ter posebno slovensko kosilo iz certificiranih zaščitenih kmetijskih pridelkov, ki ga s proizvajalci teh pridelkov organizirajo pod sloganom Brez čebel ni hrane.

Vključevanje v sheme kakovosti je priložnost za čebelarja in potrošnika! Posveta se je udeležilo preko 50 čebelarjev. Kratkemu uvodnemu pozdravu predsednika Čebelarske zveze Slovenije g. Boštjana Noča, je Nataša Lilek, svetovalka za varno hrano predstavila kakovostne sheme na področju medu. Skrb za kakovost in varnost je trajna skrb in odgovornost čebelarja je poudarila mag. Andreja Kandolf Borovšak, svetovalka JSSČ za zagotavljanje varne hrane. G. Anton Tomec je udeležence seznanil z izsledki zunanjih kontrol certifikacijskega organa, Tanja Magdič, svetovalka JSSČ za ekonomiko, pa je prisotnim predstavila pomen vključevanja v sheme za dvig prepoznavnosti in izboljšanje ekonomičnosti. Lidija Lipič Berlec iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa je predstavila program ukrepov na področju čebelarstva v RS v letih 2017-2019, ki vključuje ukrep tehnična pomoč čebelarjem. Ta v novem programskem obdobju predvideva višja sredstva za čebelarje vključene v sheme kakovosti.

Posvetu je sledilo posebno kosilo, ki so ga iz certificiranih zaščitenih kmetijskih proizvodov pripravili Kuharski mojstri Restavracije TUŠ. Jedilnik, sestavljen iz certificiranih zaščitenih kmetijskih proizvodov, je bil postrežen kot hladno – topli bife in je vseboval predjedi, glavne jedi in tudi sladice. Udeležili so se ga številni vplivni gostje. Goste je pozdravil podpredsednik ČZS g. Marko Alauf in direktor Celjskega sejma, mag. Robert Otorepec.

Kosilu je sledila novinarska konferenca v kateri so sodelovali predstavniki Čebelarske zveze Slovenije, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in predsednica komisije za izbor Zlati medenjak 2016. Na novinarski konferenci smo, poleg pomena pridelave kakovostne hrane, predstavili aktivnosti, ki jih načrtujemo ob letošnjem dnevu Slovenske hrane, Tradicionalnem slovenskem zajtrku in 10-letnici vseslovenskega medenega zajtrka. Razglasili pa so tudi rezultate natečaja za Zlati medenjak 2016!

G. Alauf je poudaril vlogo čebel pri pridelavi hrane. Izpostavil je projekt, kar sejemo to žanjemo in medeni zajtrk, ki bo letos že deseti po vrsti.

Generalna direktorica MKGP Tadeja Kvas Majer je izpostavila, da je današnji dogodek uvod v jutrišnji dan, ko praznujemo svetovni dan hrane. Letos obeležujemo 40. letnico svetovnega dne hrane, ki ga je razglasil FAO leta 1976. Iz medenega zajtrka je nastala pobuda tradicionalni slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane. Lokalna pridelava hrana je zelo pomembna, ker se s tem ohranjanja kulturna krajina in poseljenost podeželja ter ohranjajo delovna mesta. Pri tem projektu sodelujejo medresorsko tudi z drugimi ministrstvi. Na ta dan predlagajo šolam, da učence odpeljejo na bližnje kmetije ali da kmetovalci (v našem primeru čebelarju) pridejo v šolo. Otroci morajo vedeti, od kod prihaja hrana, pomen zajtrka in kakovostne hrane. Na kratko je spregovorila o shemah kakovosti. Zakaj uporaba teh znakov – zato, ker je to dodana vrednost pri proizvodu. Ima višjo kakovost, je pod nadzorom, zato moramo biti potrošniki biti pripravljeni plačati več.

Marlena Skvarča predsednica komisije za ocenjevanje medenjakov – za zlati medenjak je povedala, da so bili vsi medenjaki zelo dobri, korak do odličnosti. Tisti, ki že kar nekaj let sodelujejo na tem ocenjevanju, so nadgradili kakovost in izvirnost. Izpostavila je tudi otroke iz OŠ Bakovcev, ki so z vidika senzorike ustvarili dobre medenjake. Komisija je njihove medenjake poimenovala medeni krofi.

16. oktobra praznujemo svetovni dan hrane. Vsaka tretja žlica hrane je odvisna od opraševanja čebel in drugih opraševalcev. V Sloveniji imamo kakovostno hrano in prav je, da storimo vse, da bo tako tudi ostalo.

VIR : ČEBELARSKA ZVEZA SLOVENIJE

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook