Zelenjadarstvo objavil

OBVESTILO – KGZS OPRAVILA PRVI PREGLED ŠKODE PO SNEGU IN ZMRZALI

Novinarska konferenca KGZS o škodi v kmetijstvu
Nedavni sneg in zmrzal sta po prvih ocenah Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) prizadela skoraj celotno Slovenijo, lahko pa se celo zgodi, da ponekod letos ne bo pridelka, predvsem je prizadeto sadno drevje, vinska trta in poljščine.

»Kmetijstvo je v veliki meri odvisno od narave in takšne naravne nesreče, kot sta sedanji sneg in zmrzal, po zgodnji pomladi prinesejo še večjo škodo kot po navadi,« je uvodoma opozoril predsednik KGZS Cvetko Zupančič.

V nadaljevanju je Zupančič še poudaril: »Kmetijsko svetovalna služba, ki deluje v okviru KGZS, je že včeraj in danes odšla na teren, kjer spremlja položaj, pripravlja prve ocene in svetuje pridelovalcem, kako ravnati, da bo škoda čim manjša. Se pa bojimo, da bo predvsem v sadjarstvu in na poljih škoda zelo velika, saj so ponekod sadno drevje in kmetijske rastline uničene tudi do 90 odstotkov. Pozivamo Upravo RS za zaščito in reševanje, da čim prej začnejo z ocenjevanjem nastale škode. Hkrati predlagamo, da vlada zaradi te naravne nesreče in na splošno slabega položaja slovenskega kmetijstva podaljša prehodno obdobje uveljavitve zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka vsaj za eno leto. Ob vseh teh dejstvih je namreč očitno, da letošnje leto ni primerno za nove obdavčitve kmetov.«

Sicer pa na KGZS opozarjajo tudi na to, da je zaradi slabega finančnega stanja kmetij in slabših pogojev za sofinanciranje zavarovalnih premij delež zavarovanih posevkov in nasadov še vedno premajhen. Zaradi tega je ogrožena ekonomska varnost pridelave in s tem socialna varnost kmetij.

 

Video posnetek novinarske konference si lahko ogledate TUKAJ.

 

VIR : http://www.kgzs.si/GV/Aktualno/V-srediscu/Novica/ArticleId/3031/KGZS-opravila-prvi-pregled-skode-po-snegu-in-zmrzali.aspx

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook