Zanimivosti objavil

OBVESTILO – MINISTER ŽIDAN NA URADNI OBISK NA KITAJSKO IN HONG KONG

Ljubljana, 3. 11. 2016 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan jutri začenja uradni obisk politično – gospodarske delegacije na Kitajsko in Hong Kong, ki bo potekal do 10. novembra 2016. Namen obiska je pospešiti gospodarsko in drugo sodelovanje med državama tako na področju kmetijstva in živilstva ter gozdarstva. Minister je pred odhodom izpostavil, da »Obisk politično – gospodarske delegacije na Kitajskem kaže novo samozavest v kmetijskem in prehranskem sektorju, saj želimo prodreti in večati prodajo tudi na velikih ter oddaljenih trgih«.

Minister mag. Dejan Židan bo v času od 4. do 10. novembra 2016 s politično in gospodarsko delegacijo obiskal Ljudsko republiko Kitajsko in Hong Kong. V akcijskem načrtu prednostnih aktivnosti ministrstev in vladnih služb v letu 2016 je ministrstvo kot eno od prednostnih nalog opredelilo pospeševanje mednarodne vpetosti kmetijstva, prehrane in gozdarstva. V okviru te prioritete je posebna pozornost usmerjena na nekaj ključnih projektov, od katerih sta kar dva namenjena sodelovanju s Kitajsko. Prvi se nanaša na sodelovanje na področju kmetijstva in živilstva, drugi pa na sodelovanje v gozdarstvu v okviru skupine 16+1 (Kitajska in države Srednje in Vzhodne Evrope), kjer je Slovenija prevzela koordinacijsko vlogo.

V sklopu obiska se bo minister mag. Židan na povabilo g. Han Changfuja, ministra za kmetijstvo LR Kitajske, udeležil tudi 11. kmetijsko trgovinskega foruma med Kitajsko in državami Srednje ter Vzhodne Evrope (vsakoletno srečanje 16+1 v kmetijstvu na ministrski ravni), ki bo letos potekalo na Kitajskem.

Ministra bo na obisku spremljala gospodarska delegacija, ki se bo predstavila na sejmu CATF (China International Agricultural Trade Fair) v Kunmingu ter na mednarodnem sejmu vin in žganih pijač (Hong Kong International Wine and Spirits Fair) v Hongkongu.

Pomembnejši dogodki iz predvidenega programa obiska:

petek, 4. november

Dogodek – predstavitve kmetijskih in živilskih proizvodov

Lokacija: Kunming, Kitajska

sobota, 5. in nedelja, 6. november

Otvoritev mednarodnega kmetijsko trgovinskega sejma CAFT in začetek 11. kmetijsko trgovinski forum med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope. Potekala bodo dvostranska srečanja, med drugim dvostransko srečanje slovenskega in kitajskega ministra za kmetijstvo.

Lokacija: Kunming, Kitajska

ponedeljek, 7. november

Obisk Inštituta za krasoslovje, ki intenzivno sodeluje s slovenskim Inštitutom za raziskovanje krasa.

Lokacija: Yunnan, Kitajska

torek, 8. november

Sestanki z vodstvom Generalne uprave za nadzor kakovosti, inšpekcijo in karanteno Ljudske republike Kitajske (AQSIQ) in z vodstvom Državne uprave za gozdove Ljudske republike Kitajske.

Lokacija: Peking, Kitajska

sreda, 9. in četrtek, 10. november

Minister se bo srečal z guvernerjem province Hong Kong, prisostvoval bo otvoritvi Mednarodnega sejma vin in žganih pijač, enega največjih in najpomembnejših sejmov s področja promocije vina, alkoholnih pijač in prehrambnih proizvodov v Aziji. Republika Slovenija se bo na tem sejmu predstavila prvič in bo imela poseben status države gostje.

Lokacija: Hong Kong

* * *

Podrobnejše informacije – Luka Kočevar, tel.: 00386 041/ 495 163

VIR : www.mkgp.gov.si

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook