Kmetijstvo objavil

Obvestilo o ugotovitvi mikotoksinov v mleku in krmi

Zbiralec mleka  iz Gorenjske, ki prodaja mleko v Italijo, je dne 13. januarja 2012 obvestil  OU VURS Kranj, o najdenem  aflatoksinu M1 v mleku, prodanem v Italijo. Zbiralec je prenehal oddajati mleko za javno potrošnjo in hkrati začel s preiskavami vzorcev mleka z namenom identifikacije gospodarstva izvora kontaminiranega mleka.
 
Rezultati analiz mleka z dne 16. januarja so pokazali, da je izvor spornega mleka  kmetijsko gospodarstvo na Bledu. Na tem gospodarstvu  so še istega dne izvedli vzorčenje vseh sestavin obroka za molznice. Od prejetja analiz rezultatov mleka farma ne oddaja mleka v javno potrošnjo, ampak na neškodljivo uničenje. VURS je ves čas nadziral postopke, ki so jih izvajali nosilci dejavnosti skladno z zakonodajo.

Rezultate vzorcev sestavin obroka je VURS prejel danes, dne 19. 01. 2012, ki so pokazali, da je vsebnost aflatoksina B1 presežena v vzorcu koruznega šrota slovenskega proizvajalca krmil. VURS je takoj opravil pregled pri tem proizvajalcu in ugotovil, da je isto serijo kontaminiranega koruznega šrota dobila še kmetija molznic na področju Ljubljane. Tudi temu kmetijskemu gospodarstvu je  VURS danes odredil  začasno prepoved oddaje mleka v javno potrošnjo.

Ker je bilo mleko krav, ki so uživale domnevno kontaminirano krmo ( koruzni šrot), oddano v javno potrošnjo preko mlekarne, je VURS danes uvedel tudi nadzor nad proizvajalcem mleka z namenom zaščite zdravja potrošnikov.  Ker nadzor še traja, bomo o njegovih rezultatih javnost obsvetili jutri.

Veterinarska uprava Republike Slovenije

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook