Zanimivosti objavil

OBVESTILO – SLOVENIJA IN KITAJSKA ŽELITA 20 LETNO SODELOVANJE S PODROČJA KRASOSLOVJA NADGRADITI Z GOZDARSTVOM

Kunming, Yunnan, 6 – 7. 11. 2016 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je v okviru obiska na Kitajskem v nedeljo udeležil mednarodnega foruma o gorskem kmetovanju, ki je potekal ob robu mednarodnega kmetijskega sejma v Kunmingu. V ponedeljek pa je mag. Židan med drugim obiskal Univerzo Yunnan in slovenski inštitut za krasoslovje, ki obeležujeta 20 let skupnega znanstvenega sodelovanja.

Minister mag. Dejan Židan se je v nedeljo udeležil mednarodnega foruma o gorskem kmetovanju. V svojem nastopu je izpostavil, da Slovenija velik poudarek namenja krepitvi gospodarskega sodelovanja, kar kaže tudi obisk slovenske delegacije na Kitajko in nastop na najpomembnejšem mednarodnem kmetijsko trgovinskem sejmu na Kitajskem. »V teh dneh, ko imam možnost bolje spoznati vašo provinco, pa ugotavljam, da možnosti za nadaljnje sodelovanje izvirajo tudi iz sorodnih naravnih značilnosti, ki pogojujejo kmetijsko proizvodnjo v Sloveniji in v provinci Yunnan.« Ob tem je minister dodal, da spoznava, da je za to provinco značilna velika raznolikost naravnih razmer za kmetovanje, pri čemer prevladujejo pretežno gorska območja. Po njegovih besedah se namreč s podobnimi pogoji srečuje tudi Slovenija. »Slovenija sodi med države članice EU, ki imajo daleč najvišji delež kmetijskih zemljišč na t.i. območjih z težjimi (omejenimi) možnostmi za kmetijsko dejavnost; še posebej pa Slovenija izstopa po deležu zemljišč na hribovskih in gorskih območjih, saj ima kar 55,7 % vseh kmetijskih zemljišč na gorskih območjih.« Po besedah mag. Židana je ohranjanje kmetovanja na hribovskih in gorskih območjih za Slovenijo zelo pomembno, saj s tem preprečujemo zaraščanje kmetijskih zemljišč, ohranjamo biotsko raznovrstnost in kmetijsko krajino ter zagotavljamo poseljenost slovenskega podeželja. »Zaradi naravnih in strukturnih značilnosti kmetijske proizvodnje slovenska proizvodnja hrane ni masovna, ampak je butična in je usmerjena predvsem v visoko kakovostne proizvode, ki jih odlikuje visoka dodana vrednost.« Slovenija je po besedah ministra pripravljena tudi deliti svoje izkušnje na tem področju, kot so izkušnje, povezane z načinom pridelave in predelave na majhnih obratih, ohranjanjem avtohtonih vrst, zagotavljanjem kakovosti proizvodov in ostalimi vprašanji. Minister je v nagovoru omenil tudi dobro sodelovanje z azijskimi državami na področju gozdarstva, saj je Slovenija dežela gozdov, ti pa pokrivajo kar 60 % naše države.

Na obisku Univerze v Yunnanu je minister mag. Dejan Židan podprl že tako močno sodelovanje na področju krasoslovja in predlagal, da bi se dodatne znanstvene izmenjave okrepile tudi na področju gozdarstva. Predlog je že podprla tudi kitajska stran. »To je tudi temelj, da vključimo še kakšno področje; ena izmed možnosti je sodelovanje na raziskovalni in izobraževalni ravni na področju gozdarstva,« je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) povedal mag. Židan. Slovenija tudi sicer vodi področje gozdarstva v skupini 16 držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajsko. Rektor Univerze Yunnan Yang Lin sodelovanje s slovenskimi znanstveniki ocenjuje kot odlično in si želi v prihodnje dodatnega sodelovanja. Po njegovih besedah obisk slovenskega političnega vrha pomeni nov mejnik znanstvenega sodelovanja med državama. Na področju krasoslovja poteka že 20 let aktivno sodelovanje. Posestvo Univerze Yunnan se razteza na 800 hektarjih in vključuje 29 fakultet. Na njej študira 30.000 študentov, od tega 16.000 podiplomskih. Yang je med možnostmi sodelovanja omenil tudi področje varovanja narave in naravnih virov ter trajnostno upravljanje z gozdovi.

Minister je obiskal tudi Inštitut za krasoslovje v Kunmingu, kjer so kar štirje slovenski znanstveniki člani 14-članskega odbora Inštituta. Slovenski inštitut za krasoslovje, ki s kitajskim inštitutom sodeluje že 20 let na področju izmenjave profesorjev in študentov, prihodnje leto obeležuje 70. obletnico delovanja in predstavlja enega vodilnih mednarodnih raziskovalnih in izobraževalnih središč. Predstojnik Inštituta za krasoslovje Tadej Slabe je za STA pojasnil, da je za pomoč Slovenije pri raziskovanju kitajskega krasa na inštitutu zaprosil namestnik ministra za znanost. Pred dvema letoma so v Kunmingu uredili tudi mednarodno središče za raziskovanje krasa, ki ima tudi krasoslovni laboratorij, ki si ga je ogledal tudi mag. Židan. Minister si je med drugim ogledal tudi kamnite gozdove, ki so značilen kraški pojav, ki ga poznamo tudi v Sloveniji. Kamniti gozd v provinci Yunnan je uvrščen na seznam Unescove kulturne dediščine, in sicer prav po zaslugi slovenskih krasoslovcev, ki so kitajskim kolegom pomagali pri pripravi dokumentacije za uvrstitev na seznam.

Obisk ministra s politično delegacijo se v torek nadaljuje s pogovori v Pekingu, kjer se bo sestal z vodstvom kitajske Generalne uprave za nadzor kakovosti, inšpekcijo in karanteno in z vodstvom kitajske državne uprave za gozdove.

VIR : www.mkgp.gov.si

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook