Kmetijstvo objavil

OCENJEVANJE KAKOVOSTI MLEKA IN MLEČNIH IZDELKOV POD OKRILJEM 50. JUBILEJNEGA MEDNARODNEGA KMETIJSKO-ŽIVILSKEGA SEJMA AGRA

Od torka, 5. do petka, 8. junija 2012 je v Gornji Radgoni pod okriljem jubilejnega 50. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA potekalo Mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov. Sodelovalo je rekordnih, 29 proizvajalcev mleka in mlečnih izdelkov, s 161 vzorci iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Nemčije. Iz Slovenije je 23 prijaviteljev poslalo 111 vzorcev, iz Hrvaške 4 podjetja 35 vzorcev, iz Avstrije 2 podjetja 11 vzorcev, ocenjeni pa so bili tudi 4 izdelki s poreklom iz Nemčije.

 

Dr. Perko je po končanem ocenjevanju takole strnil vtise z minulega ocenjevalnega tedna: »Pomurski sejem se je ponovno izkazal kot odličen organizator strokovnih ocenjevanj kakovosti, saj je nudil komisiji optimalne pogoje za delo. In to je ob strokovnosti ocenjevalcev prvi predpogoj za optimalno izvedbo tako zahtevnega ocenjevanja.

Člane strokovne komisije in organizatorja je letos najprej navdušilo večje število vzorcev, nato pa tudi njihova izjemno visoka kvaliteta. Potrjujejo jo tudi izredno visoke ocene. Mnogo je bilo celo vzorcev, ki so prišli skozi sito komisije brez ene same odbitne točke in so bili nagrajeni z veliko zlato medaljo.

Proizvajalci so očitno ugotovili, da je Mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov za to branžo ena izmed najboljših in najcenejših oblik promocije in potrditve njihove kakovosti. To pa je tudi praktično edini način, da se mali proizvajalci na eksternem, nedvisnem strokovnem preverjanju preizkusijo ob boku z že uveljavljenimi podjetji. Rečem lahko, da se je ocenjevanje za velike in male proizvajalce izkazalo kot potrjevanje tradicionalne kakovosti na eni strani, na drugi strani pa kot preverjanje kakovosti novih izdelkov, ki jih ponujajo trgu.

Veliko število priznanj nas glede na način ocenjevanja niti ne čudi, saj proizvajalci v preizkus strokovnjakom pošljejo svoje najboljše proizvode. Vse to dokazuje, da je tehnološki nivo v Sloveniji in v drugih sodelujočih državah, ki se potegujejo za svoj tržni delež na slovenskem tržišču, izredno visok. To je obenem evidentni dokaz, da lahko potrošniki na slovenskem mlečnem tržišču kupujejo najboljše izdelke. Iskanje po njihovem širokem naboru pa jim zagotovo olajšajo priznanja iz ocenjevanja pod okriljem sejma AGRA. S pomočjo strokovnih ocen lahko med ponudbo, ki je sicer zelo široka tudi v rangu nizkocenovnih izdelkov, zares izberejo najboljše.

Povečanje števila vzorcev in sodelujoča nova imena na ocenjevanju kljub vsesplošni krizi v gospodarstvu so dokaz, da je odločitev Pomurskega sejma, da vztraja pri ocenjevanjih, pravilna. Ocenjevanja so kot neprofiten projekt nepogrešljiva za potrjevanje in promocijo kakovosti domačih proizvajalcev ter tujih proizvajalcev, ki bi radi uspešno trgovali na slovenskem tržišču, s tem pa so tudi zaščita potrošnika v smislu preverjeno kakovostnega nakupa.«

                                                                                                    

NAJVIŠJA PRIZNANJA

 

Šampionske naslove so si prislužili izdelki:

– Eko mascarpone, Biotehniški center Naklo,

– Nehomogenizirano surovo ovčje mleko 4,5 % m.m., Ekološka kmetija in sirarstvo Konda,

Bio + Rahmkäse 55 % Fett i.Tr., Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H.,

– Bio + Sennerkäse 50 % Fett i.Tr., Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H.,

– Sir Rougette, Käserei Champignon Hofmeister d.o.o.,

– Maxim Premium sladoled bourbonska vanilja z mandlji, Ljubljanske mlekarne, d.d..

Ementalec, Pomurske mlekarne, d.d.,

– Caprodur – tvrdi sir od kozjeg mlijeka, Vindija d.d. Prehrambena industrija,

– Grabancijaš – meki masni sir od kravjeg mlijeka u salamuri, Vindija d.d. Prehrambena industrija,

– Ovidur – tvrdi sir od ovčjeg mlijeka, Vindija d.d. Prehrambena industrija,

– UHT Kozje mlijeko, Vindija d.d. Prehrambena industrija

 

Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija soglasno podelila:

Celotnemu programu ocenjenih sirov proizvajalca Vindija d.d. Prehrambena industrija.

 

Izdelke je ocenila strokovna neodvisna komisija, pod predsedstvom prof. dr. Bogdana Perka, Biotehniška fakulteta Ljubljana, Inštitut za mlekarstvo, Groblje, Domžale. Člani komisije so bili:  Stanka Podkrajšek, univ. dipl. ing. živ. teh., Biotehniška fakulteta Ljubljana, Inštitut za mlekarstvo, Groblje, Domžale, Nežka Bajt, univ. dipl. ing. živ. teh., Biotehniški center Naklo, Petra Osterman, univ. dipl. ing. živ. teh., Viški vrtci, Ljubljana ter iz sosednje Hrvaške prof. dr. Jasmina Havranek, prof. dr. Dubravka Samaržija, prof. dr. Samir Kalit in prof. dr. Neven Antunac, vsi iz Agronomskega fakulteta Zagreb, Zavod za mljekarstvo Zagreb. Tehnični vodja je bil mag. Franc Muhič iz Ljubljane.

 

Mednarodnemu ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov bodo pred jubilejnim sejmom AGRA, ki bo v Gornji Radgoni od 25. do 30. avgusta 2012, sledili še:

Mednarodno ocenjevanje mesnih izdelkov (20. – 22. 6. 2012),                    

Mednarodno ocenjevanje sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod  (22. 6. 2012),

Odprto državno ocenjevanje vin – Vino Slovenija Gornja Radgona, 38. največje slovensko odprto ocenjevanje vin Vino Slovenija Gornja Radgona in 2. odprto ocenjevanje vin iz ekološko pridelanega grozdja (23. – 27. 7. 2012),

Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo (7. 8. 2012), ter

Mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme (23. – 24. 8. 2012)

 

priloga: REZULTATI PO ABECEDNEM VRSTNEM REDU PROIZVAJALCEV

 


___________________________________________________________

 

Podrobnejše informacije:


Jana Dimec, projektni vodja, telefon: 02/5642 108, e-pošta: jana.dimec@pomurski-sejem.si

Miran Mate, odnosi z javnostmi, telefon 041 263 107, e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.si

Osvežene informacije: www.pomurski-sejem.si

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook