Kmetijstvo objavil

Ocenjevanje rjave pasme

Na 600 metrov nad morjem, natančneje na ekološki  kmetiji  Nika Medena, kjer gojijo 50 glav živine rjave pasme, je potekalo  tradicionalno ocenjevanje rjavih krav.  

Živali so ocenjevali strokovnjaki s področja reje krav rjave pasme, samo ocenjevanje pa je potekalo pod taktirko Matica Riglerja,  tajnika za rjavo pasmo Slovenije pri KGZ Ljubljana.

»Ocenili smo šest živali rjave pasme po linearnem sistemu ocenjevanja krav.  Glavni namen srečanja je uskladitev med ocenjevalci in poenotenje ter postavljanje kriterijev  posameznih telesnih lastnosti in skupna ocena vseh lastnosti za posamezno žival.  Simulirali smo tudi ocenjevanje živali na razstavi,« je povedal Rigler.

Vsak strokovnjak je ocenjeval po svoji presoji in sicer z oceno od 1 do 9, vsako oceno posebej pa je moral utemeljiti. Sodelovali so predstavniki Kmetijskih zavodov s Ptuja, Celja, Nove Gorice, Ljubljane, Novega mesta in Kranja. Tudi mladih diplomanti in študenti oddelka za zootehniko  Ljubljanske Biotehniške fakultete so prispevali svoje strokovne ocene. Ravno ti mladi strokovnjaki bodo  svoje znanje praktično pokazali na 4. Razstavi  plemenskih krav in telic, ki bo v Trebnjem  14. avgusta.

»Opazovati razstave živali z razdalje ali  biti tudi aktivno prisoten pri ocenjevanju  je velika razlika, ki se jo šele sedaj zavedamo. Take izkušnje pri ocenjevanju so za nas mlade zelo koristne, saj imamo doma kmetije, pridobljeno znanje  pri ocenjevanju pa lahko uporabimo pri lastnih živalih in izbiri plemenskih bikov za osemenjevanje,« je povedal svoje izkušnje  mladi ocenjevalec  Toni Kukenberger.

 Martina Vodopivec

Vir:Primorske novice, 28. julij 2011

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook