Zanimivosti objavil

Oljke

Oljka
je mitsko drevo, ki je služilo zdravju, lepoti, balzamiranju in kot
darilo bogovom. Po grški legendi gre zahvala zanjo boginji Ateni, ki je
ljudem pred 6000 leti podarila oljko in s tem zmagala nad Pozejdonom
ter zavladala nad mestom Atene in grško državo.

Če odmislimo samorasle oljke, ki so poznane še iz časov kamene dobe, so
prvi nasadi oljk poznani nekje pred 5000 – 7000 leti. Prva odkritja
oljk prihajajo s Krete, od koder naj bi se razširile v Egipt, Grčijo,
Palestino in Malo Azijo. Omenja se jih v Bibliji, delih stare egipčanske
civilizacije, veliko vlogo so imele v grški mitologiji. Ime izhaja iz
grške besed olea, ki pomeni olje.

Oljke so simbol vztrajnosti in strpnosti, saj živijo tudi do 200 let in
še več, saj iz starega drevesa lahko poženejo poganjki, ki se razrastejo
v novo, pomlajeno drevo. Prve plodove oljk lahko obiramo šele v osmem
letu. Glede na namen uporabe se jeseni nabirajo tako zeleni in še
nezreli plodovi, kot črni in že dozoreli. Poznavalci pravijo, da se
najboljše oljčno olje dobi iz mešanice tako zelenih, kot črnih oljk.
Najpomembneje je, da se plodove čim preje stisne, ker v obratnem primeru
izgubljajo na kvaliteti. Poleg tega na kvaliteto vplivajo še vremenski
pogoji (dež, veter), zrelost plodov in pazljivo obiranje, ki ne
poškoduje plodov. Čas, ki ga porabimo za obiranje je odvisen predvsem od
vrste oljk in načina obiranja (ročno, strojno, s tal, s pomočjo
lestev,..). Običajno se pod krošnjo razprostre mrežo, tako da pri
obiranju plodovi padajo nanjo. Po končanem obiranju se mrežo na vseh
koncih dvigne in vsebino strese v zato namenjene kadi, košare ipd..Pri
tem se zajame tudi veliko listja, vejic,… ki jih je potrebno pred
stiskanjem odstraniti. Danes je najbolj popularno hladno stiskanje oljk,
ki daje najkvalitetnejše extra deviško oljčno olje. V povprečju nam
drevo oljke v svoji polni rodnosti daje okrog 40kg oljk, starejša
drevesa pa lahko tudi več kot 100kg. Izplen je odvisen od sorte in
zrelosti plodov. Pri sorti Istarska belica, ki je najbolj razširjena v
slovenski Istri, iz 100kg oljk pridelajo od 15 do 18 litrov oljčnega
olja. Po obiranju se oljke obrezuje, s čimer se odstranjuje stare in
suhe veje drevja ter čisti sredino krošnje, da bi tako drugo leto bolje
obrodile.

Dan danes si zdravega načina življenja, skoraj ne moremo več
predstavljati brez dobrega oljčnega olja. Oljčna olja se med seboj
razlikujejo po kemijskih parametrih, okusu (grenko – kisli, pikanten,
sladek), postopku vzgoje, prešanja in skladiščenja. V letu 2007 je
extra deviško oljčno olje iz slovenskega dela Istre postalo prvi
slovenski živilski izdelek z oznako zaščitenega geografskega porekla. 

Objavil/a Nives Harmel
  

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook