Zdravje objavil

Orehovo olje

Orehovo olje se pridobiva iz plodov oreha in vsebuje nenasičene maščobe, ki so  telesu nujno potrebne, saj jih ne zna proizvajati samo. Ta, v prodaji še redka, a ekskluzivna oljna zlatnina nas ob prvem srečanju najprej zmede. Le zakaj bi orehe stiskali v olje, če jih lahko jemo?  In takoj zatem navduši. Če obstaja tekoče prehransko zlato, potem je to prav to. Orehovec se v  Evropi za  kulinarično popestritev  in za kozmetične olepšave uporablja že od rimskih časov. Orehovo olje veliko bolj kot mi poznajo naše babice ali prababice, ki so ga včasih veliko uporabljale. S svojimi številnimi zdravilnimi učinki lahko odpravi ali lajša številne zdravstvene simptome, zelo uporaben pa je tudi kot kozmetično sredstvo. Kakovostno orehovo olje je hladno stisnjeno, na kar nas opozori z zlato rumeno barvo in z aromo po orehih. Praženo olje je temnejše barve, v aromi je zaznati noto praženih orehov.

Orehovo olje v zdravstvu in v kozmetiki:

  • Orehovo olje je naravni balzam in ga lahko uživamo 3 krat čajno žličko na dan. To je najboljši način za hujšanje. Z uživanjem orehovega olja v omejeni količini čistimo kri in preprečujemo nastajanje kislosti v tankem črevesju.
  • Orehovo olje se uporablja tudi za odpravo celulita. Vsako poletje nas številni mediji zasujejo z reklamami o kremah, ki ga zmanjšujejo.  Narava je v orehovem olju ustvarila sredstvo  za boj proti njej. Ta se ob redni uporabi olja skrči , postane alkalen, in se izloči. Pospešuje cirkulacijo v telesu, kar vpliva tudi na hitrejšo obnavljanje kože.
  • Zelo ugodno vpliva na poškodovane in suhe lase. Prav tako lase  obnavlja in ugodno vpliva na poškodovane lasne korenine. Ob rednem mazanju lasje začnejo ponovno rasti, učinek naj bi bil opazen tudi na  mestih, ki so bila brez las že od rojstva. Uporabo orehovega olja priporočajo tudi ob srbečem lasišču ali ob prhljaju
  • Orehovo olje je najboljše tudi za sončenje,  ker ščiti vrhnjico kože tako, da jo ohladi. Ta tudi še isti dan odmre in se lušči šele tretji ali četrti dan. Ta mrtva plast je zaščitni faktor za vse plasti kože, ker ne prepušča žarkov.
  • Izboljšuje spomin, priporoča se ga pri slabovidnosti in sivi mreni
  • Vsebuje zdrave maščobe, ki znižujejo holesterol, prav tako kontrolira sladkor v krvi, pomaga pri vzdrževanju prožnosti arterij in s tem ščiti pred boleznimi srca in ožilja.

Orehovo olje v prehrani:

Orehovo olje je blagega okusa in s prijetno aromo,  v prehrani se uporablja hladno, kar pomeni, da se ga ne peče ali cvre, saj je občutljivo za oksidacijo in s kuhanjem dobi rahlo grenak okus. Kljub temu je odličen dodatek za solate, pečen krompir, ribe, zelenjavo, za različne žitne jedi. Dodajajo ga tudi k testeninam  in sladicam. Hrani da rahel okus po orehih.

Več o tem na: http://www.bodieko.si, http://www.oljarna-pecaric.si, http://www.squidoo.com

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook