Kmetijstvo objavil

Organica Nova

Podjetje Keter Organica je ob izvozu s pomurske avtoceste v Bučečovcih (Občina Križevci pri Ljutomeru) odprlo bioplinarno Organica Nova. Elektrarna spada med najsodobnejše tovrstne naprave na svetu.

Zanimivost in posebnost te bioplinarne je inovativna rastna komora, ki naj bi bila v povezavi z bioplinarno v svetu prvič predstavljena. V tej komori se v posebnih pogojih vzgajajo energetrske rastline, ki izjemno hitro rastejo in tvorijo del biomase za pogon elektrarne. Takšna avtonomna proizvodnja biomase ima ogromen potencial, saj na enem kvadratnem metru v enem letu pridelajo toliko biomase, kot bi jo v naravi v tem času raslo na 10.000 kvadratnih metrov. 

S takšno elektrarno so bila namigovanja, da naj bi tehnologija pridobivanja elektrike iz biomase zasedala prostor kmetijstvu, utišana.

V Organici Novi bo na začetku zaposlenih 9 ljudi, kasneje pa dosti več, saj naj bi z naložbo v rastlinjake, ogrevane z odvečno toploto elektrarne, pridelali kar 3.000 ton zelenjave, postavili pa naj bi tudi obrat za proizvodnjo izdelkov iz ekološko pridelanih muškatnih buč. V okviru Keter Groupa bo postavljen še raziskovalni center za bioplin, v okviru katerega bo tudi najsodobnejši laboratorij za raziskave pridobivanja energije iz obnovljivih virov. Kot dodatna dejavnost in dokaz, da se na področju pridobivanja bioplina začenjajo veliki premiki, bo v Bučečovcih v posebnem rastlinjaku kmalu stekla še proizvodnja energetskih alg.

Nina Pirc

Vir: http://www.kmeckiglas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3883&Itemid=124 (11.10.2011)

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook