Original ali pa nič!

Predstavniki sveta za oljkarstvo in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj pripravljajo nov pravilnik o oljčnem olju. Z njim bodo prižgali rdečo luč vsem oljnim bučkam in steklenicam za oljčna olja, ki nimajo ustreznega sistema za zapiranje.Po vsej verjetnosti bodo pravilnik sprejeli še pred oljkarsko sezono.

Z novim pravilnikom želijo urediti področje prometa z oljčnim oljem v obratih javne prehrane in pa pogoje, ki jih morajo izpolnjevati organizacije  za senzorično ocenjevanje oljčnega olja ter ocenjevalci. Podpredsednik sveta za oljkarstvo Marinko Hrvatin pravi: »Če bodo dogovori držali, bo pravilnik sprejet do sredine septembra, torej še pred letošnjo oljkarsko sezono.«

V osnutku za pravilnik ponujajo predlog po katerem bodo smeli gostinci v svojih lokalih oljčno olje ponuditi le v originalni embalaži, v katero bo onemogočeno dolivanje.   »Gre za pomembno novost, ki bo prinesla red na tem področju. Prepogosto se je namreč dogajalo, da so gostinci v embalažo vrhunskega oljčnega olja dolivali ceneno. Zaradi tega so se slovenski oljkarji počutili opeharjene, njihovo delo in trud pa sta bila povsem izničena,« pojasnjuje Hrvatin.

Poleg tega predloga z novim pravilnikom omejujejo tudi prostornino embalaže v prosti prodaji. Končnemu kupcu oziroma potrošniku bo  tako omogočeno kupiti oljčno olje  v posodah do pet litrov prostornine, medtem ko bo embalaža za restavracije, kuhinje in druge obrate javne prehrane omogočeno nabaviti do pet krat večje prostornine.  Skupno torej 25-litrska embalaža. Vsem pa bo skupen sistem za zapiranje, ki bo onemogočal ponovno zapečatenje.

Podoben način je pri naših zahodnih sosedih Italijanih že uveljavljen, o uvedbi podobnih pravil pa že razmišljajo tudi na Hrvaškem. Na ta način želijo zaščititi ne samo oljkarje temveč tudi potrošnike saj bo ta po novih pravilih bil natančno obveščen kakšno oljčno olje uporablja.

Nova priznanja za slovenska oljčna olja

Na tradicionalnem ocenjevanju oljčnih olj za Zlati vrček (L’orciolo  d’oro) v Pesaru, v italijanski pokrajini Marke so podelili nove prestižne nagrade. V konkurenci neitalijanskih oljčnih olj se je za naslove potegovalo tudi nekaj Slovencev. Naša dežela je tako bogatejša za štiri nova priznanja in sicer najvišjega med njimi je v kategoriji blago sadežnih prejel Arsen Jurinčič iz Marezig, ki mu je bilo dodeljeno tretje mesto. V ožji final (ista kategorija) sta se uvrstili še olji Aleksandra Lisjaka iz Šmarij in Egidia Žibra iz Parecaga.Med srednje sadežnimi oljčnimi olji pa je veliko plaketo za svoje olje prejel Drago Maršič iz Zabavelj.

 

Vir:
Primorske novice, 7. julija 2011

 

 

 

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook