Zanimivosti objavil

Osel –terapija za dušo– 3.del ‘

”Vzrejam jih preprosto zato, ker me v zameno učijo potrpežljivosti,
strpnosti, vztrajnosti, vzdržljivosti, ohranjanja lastne identitete,
odločnosti, skromnosti in izjemno prilagodljivost. Vrline, ki so
bistvenega pomena za preživetje.”Takšne in podobne uvodne besede boste
našli na marsikateri spletni strani ponosnih rejcev, verjetno najbolj
zasmehovane živali – osla.

Potrpežljiv »zdravnik«
In kot kaže se res imamo veliko za naučiti od te živali. V tujini so te
lastnosti že prepoznali in osla uvrstili na seznam živali za pet
theraphy (zooterapija) z imenom Onotherapy (it. onoterapia) pri nas pa
skoraj povsem neznana živalska terapija. Onoterapija je razširjena v
Franciji, Švici, Združenih državah Amerike in v zadnjem času se širi med
rehabilitacijskimi centri po Italiji. Ta metoda zdravljenja je aktiven
proces, ki ne dovoljuje pasivnega pristopa. Ciljne skupine tovrstnih
terapevtov so še posebej otroci, ostareli, duševno hendikepirani, srčni
bolniki in hipertenziki, glugi, slepi, odvisniki, kdor trpi za aksiozne
motnje, stres, osamljenost in čustveno disharmonijo.


Osel kot turistična atrakcija

Osli niso samo terapevti in družabne živali. Na turističnih kmetijah
lahko ponudite kot posebnost onoturizem (it. onoturismo). Odvisno od
same pasme lahko izbirate: trekingna hrbtu dovolj visokega in robustnega
osla ali pa hoja z manjšimoslom kot vaš tih popotni spremljevalec, ki
vam bo pomagal nositi breme. V Italiji so onoturizem poimenovali
terapija za dušo, kjer z lastnimi koraki najdeš samega sebe. Hoja z
oslom pomeni nekakšno upočasnitev časa in to danes ni malo. Počasen in
varen korak je kot nalašč primeren za vso družino ali pa več družin
skupaj v umirjenem ritmu narave. Osla lahko tudi vzgojite v čuvaja
ovčjih čred. Da to je še ena izmed metod, ki prihaja iz drugega konca
sveta in ki je pokazala, da so nekatere vrste živali zelo učinkovite pri
delu s čredo. In zakaj ne tudi kot naravno kosilnico na trati!

Osličje mleko
Znano je tudi, da je osličje mleko prava dragocenost, saj ga oslica da
zelo malo. V povprečju proizvede dnevno le 2-4 l mleka(odvisno od pasme
in velikosti živali), za obdobje šestih mesecev. Oslica ima drugačno
vime od ostalih mlečnih živali in sicer nima »zbiralnika« v katerega
akumulira mleko, zato jo molzimo pogosteje. Ročno ali pa z molznim
strojem za koze vendar z določenimi popravki. Med molžo mora biti
osliček vedno v bližini, drugače oslica ne bo dala mleka. Pri krmljenju
pazite, da ne dodajate krme, ki bi lahko spremenila okus in vonj mleka
(brokoli, zelje, seno in slamo slabe kakovosti). Mleko se uživa surovo
oziroma ga segrejemo na »bagno maria« na temperaturo, ki ni višja od
65/700C, nad to temperaturo mleko koagulira in postane nepitno.Cena za
liter mleka v Italiji se giblje med 5 in 12 evri, lahko pa doseže tudi
20 evrov. To pa zato, ker trg ni urejen in premajhna dnevna količina
mleka ne dovoli velike proizvodnje. Čeprav so številke vrtoglave je
rejcev oslic za mleko zelo malo in to pove vse. Osličje mleko velja za
najbolj podobno človeškemu. Zaradi tega je postalo ključna prehrana v
dieti otrok, ki so alergični na kravje mleko. Že stari Grki so poznali
te prednosti, Rimljani pa so osličje mleko imeli za razkošje. Hipokrat
ga je priporočal za vse vrste težav: pri zastrupitvah, za bolečine v
sklepih, za celjenje ran itd. Njegovo zdravilno moč so cenili tudi
Egipčani. Tako naj bi se Kleopatra, da bi ohranila lepo kožo, vsak dan
kopala v mleku. Legenda pravi, da je za njene dnevne potrebe potrebovala
kar700 oslic. Tudi Popeja druga žena rimskega cesarja Nerona naj se ne
bi branila temu privilegiju kot tudi ne Paolina Bonaparte! Še danes se
osličje mleko uporablja za izdelavo mil in hidratantnih krem. Mleko
vsebuje antialergene, ima nizko vsebnost maščob in visoko stopnjo
laktoze. Vitamina C je do 60-krat več kot v kravjem. Iz Srbije pa
prihaja novost med siri. V posebnem rezervatu Zasavica nedaleč od
Sremske Mitrovice so izdelali prvi sir iz osličjega mleka. Če ste se ob
tem nasmehnili, vam bo njegova cena zagotovo izbrisala nasmeh z obraza.
Kilogram sira bo namreč stal tisoč evrov. Sir, ki so ga po osličjem
mladiču imenovali Pule, je prvo mesto med najdražjimi in najbolj
ekskluzivnimi siri odvzel losovemu siru, katerega cena je okoli 370
evrov za kilogram. Za kilogram sira je potrebno 25 litrov mleka. Za tako
količino ena oslica potrebuje dve leti. Sir bodo prodajali samo po
naročilu.Na Balkanu oslice molzejo samo v rezervatu Zasavica, kjer 80
živali daje mleko trikrat na dan, pri vsaki molži pa zberejo samo šest
do sedem litrov mleka. Vsem, ki še vedno hranijo predsodke in
stereotipe o »neumnem« oslu, sodobni rejci radi povedo, da so to
pametne, potrpežljive in skromne živali. Danes se njihove lastnosti
preučuje (onodidaktika) za ponovno oživljanje starih običajev.

Vir:
http://www.asinoamico.com/
http://www.newsfood.com/q/1b624261/ambiente-coldiretti-in-italia-e-boom-di-asini/

Objavil/a Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.
  

1

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook