Konjeništvo objavil

Osnove jahanja konja

Če želimo dobro jahati, nas mora to naučiti dober učitelj. Vsega se ne da naučiti s knjigami ali pa internetom. Pri vsem tem je pomembno tudi, da se učimo na konju, ki je šolan. Tam dobimo pravi občutek za jahanje. Nikoli se ne učimo na konju, ki ni izšolan. Dobro lahko jahamo , če konju dajemo pravilne signale. Le te dajemo s sediščem, rokami in nogami. Pomembno je, da znamo konja zajahati in razjahati, pri čemer je sed izjemnega pomena. Preden konja zajahamo moramo stopiti ob njegovo levo stran. S hrbtom moramo biti obrnjeni proti konjevi glave. Levo nogo položimo v streme, vajeti pa vzamemo v levo roko. Pomembno je, da se v sedlo usedemo nežno.

Ko želimo razjahati je potrebno najprej dati ven nogi iz stremen. V primeru, da nam pri razjahanju noga ostane  v stremenu se konj preplaši in razburi. Osnova kvalitetnega jahanja je tudi gibljiv in hkrati neodvisen sed.

Jahač mora sedeti globoko na konju in slediti njegovemu tempu. Dober sed pridobimo tako, da naredimo čim več vaj. Jahačev položaj je pravilen, ko je le ta pokončno vzravnan in z rameni pomaknjenimi nazaj. Kolena in stegna naj ležijo sproščeno in ob sedlu. S premikanjem se lahko konj odzove z delovanjem jahačevih nog. Konj se mora naučiti, da odreagira na najmanjša dejstva.

Jahat lahko začnemo šele takrat, ko lahko popolnoma kontroliramo spodnji del nog. Tudi težo, ki jo ima jahač, lahko sicer uspešno vpliva na usmerjanje konja.

Če se nagnemo na levo gre konj v levo, če pa se nagnemo v desno gre konj v desno. Konjevi hodi so korak, galop in kas. Nekateri stari izreki pravijo, da se po kvaliteti koraka, ki ga naredi konj vidi kakšen je jahač. Galop temelji na ločenih poskokih, ki se sicer ponavljajo.

Vse kar lahko nosi konj pri jahanju ali vožnji predstavlja njegovo opremo. Najpogosteje se uporabi uzdo in sedlo. Uzda je sestavljena iz številnih jermenov. V glavnem pa ločimo dva tipa vajeti. To sta dresuro in za skakanje.

(VIR: knjiga Konji in konjeniški šport, Ljubljana 1998)

S.P.

 

.

3

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook