Osrednje slovensko ocenjevanje vin z močno mednarodno konkurenco

Danes, 19. julija 2010, se v Gornji Radgoni pričenja 36. odprto državno ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona. Ocenjevanje vin, ki ima med vsemi ocenjevanji kakovosti v organizaciji Pomurskega sejma najdaljšo tradicijo, se lahko med domačimi vinskimi ocenjevanji pohvali z najmočnejšo konkurenco slovenskih vin. V letošnjem letu pa je to tudi edino ocenjevanje vin v Sloveniji s kakovostno mednarodno konkurenco.

Kljub neurjem in slabim vremenskim pogojem, ki so preteklo leto pustošili po vinogradih in botrovali manjšemu pridelku, je organizatorju uspelo na ocenjevanje privabiti 231 vinarjev iz šestih držav (Slovenije, Hrvaške, Črne gore, Avstrije, Madžarske in Slovaške), ki bodo tekmovali z 681 vzorci svojih najkakovostnejših vin.

Predsednik ocenjevanja, na katerem sodelujejo tudi ocenjevalci iz Hrvaške in Avstrije, je dr. Mojmir Wondra, tajnik pa Ernest Novak.  Dr. Mojmir Wondra neposredno vodi tudi komisijo A, katere člani so: Tadeja Vodovnik Plevnik, Danilo Steyer, Mirjana Košuta, Dušan Brejc in Zdenko Ivanković. V komisiji B, katere predsednik je dr. Friderik Vodopivec, sodelujejo člani: Darja Bovha, Roman Štabuc, Boštjan Zidar, mag. Janez Istenič in Darja Zemljič. Komisiji C predseduje mag. Anton Vodovnik, njeni člani pa so: Klavdija Topolovec, mag. Janez Valdhuber, Darinko Ribolica, Anton Pezdirc in Martin Palz. Predsednik komisije D je Iztok Klenar, člani pa: Barbika Žunič, Jože Ambrožič, Zdravko Mastnak, Alojz Filipič in Erich Krutzler,

Priznani enologi bodo vina ocenjevali neodvisno, v ločenih prostorih in po načelu popolne anonimnosti vzorcev po mednarodno priznani 100-točkovni metodi. Objektivnost rezultatov in verodostojnost priznanj bo nagrajenim vinom omogočila najboljše možnosti za promocijo in trženje v Sloveniji in v EU.  Vrata na tržišče, h kupcem, poznavalcem in ljubiteljem vin pa se jim bodo na široko odprla že z 48. mednarodnim kmetijsko-živilskim sejmom AGRA, ki ga bo od 21. do 26. avgusta 2010 po pričakovanjih obiskalo vsaj 130.000 obiskovalcev. Vina z ocenjevanja bodo vse dni v pokušnjo v vinogradniško vinarski hali Vino Slovenija in v sejemskem Vinskem hramu. Vinogradniško vinarski dan, ko bodo podeljena priznanja z ocenjevanja in posebna priznanja (med njimi prvaki vinsko – turističnih cest in vinar leta), bodo spremljali strokovni posveti, poslovna srečanja in novinarske konference z vinogradniško – vinarsko problematiko. Na sejmu bodo potekali tudi številni drugi dogodki, posvečeni vinu in vinski kulturi: viteški turnir slovenskega vina, srečanje sommellierjev, sprejem vitezov Evropskega viteškega reda, srečanje aktualne z nekdanjimi Vinskimi kraljicami Slovenije… Za vinsko obarvano športno navdušenje bo poskrbela nogometna tekma, na kateri se bo Slovenska vinska reprezentanca pomerila z reprezentanco estradnih zvezd. Vinska kraljica Slovenije 2010, Andreja Erzetič pa bo tudi na sejmu AGRA držala obljubo, ki jo je dala že ob svojem kronanju in bo v Vinskem hramu še posebej skrbela za pametno druženje mladih z vinom.

——————————————————————————–

Podrobnejše informacije:
Mateja Jaklič, vodja komerciale, telefon: 02/5642 100
e-pošta: mateja.jaklic@pomurski-sejem.si
Andrej Slogovič, projektni vodja, telefon: 02/5642 112
e-pošta: andrej.slogovic@pomurski-sejem.si
Miran Mate, odnosi z javnostmi, telefon 041 263 107
e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.si
http://www.pomurski-sejem.si

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook