Zanimivosti objavil

Osvežilna, sladka in zdrava-sirotka

Velikokrat so stranski produkti nekaj, kar je potrebno zavreči. Pri izdelavi sira tega vsekakor ne smemo trditi. Najbrž veste, da pri izdelavi takšnega in drugačnega sira, vedno ostane precej sirotke, ki je rumena tekočina sladkega okusa, v kateri po sirjenju ostane polovica rudnin, večina mlečnega sladkorja in posebne beljakovine. Dolgo so bili ljudje prepričani, da je sirotka nekoristna in so jo tako zlivali proč ali jo krmili živini, potem pa se je izkazalo, da gre pravzaprav za najkakovostnejši del mleka.

Sirotka vsebuje kakovostne in lahko prebavljive beljakovine, rudnine, nekatere vitamine skupine B ter druge snovi, ki ugodno vplivajo na presnovo in povečujejo odpornost telesa. Omogoča tudi hitrejšo obnovo celic, spodbuja delovanje ledvic, žolčnika in jeter. Lahko jo pijemo kot osvežilen napitek, ali pa jo uporabimo v kombinaciji s sadjem, jo dodajamo pecivom ali pa z njo nadomestimo tekočino pri peki kruha, kar daje izdelku še posebno vrednost in lep okus. Kot napitek jo zaužijmo večkrat dnevno! Sirotko hranimo v hladilniku, kjer se obdrži nekaj dni, potem pa se začne počasi kisati. To ne pomeni, da ni uporabna, nasprotno, zaradi kislosti je še bolj zdrava. Preden sirotko uporabimo, pretresimo embalažo, v kateri jo hranimo, saj se na dnu naberejo usedline.

V trgovinah je sirotko že mogoče dobiti, vendar predlagamo, da si jo pripravite sami. Če se odločite preizkusiti v izdelavi domačega sira, boste imeli sirotke vedno dovolj. Tako boste imeli kar dvojno korist, če pa izberete za surovino mleko visoke kakovosti, po možnosti s kmetije, kjer živino krmijo s kakovostno naravno hrano, bo izdelek še toliko bolj zdrav in okusen.

Vir:http://www.mlekarna-planika.si/planika/sirotka

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook