Zanimivosti objavil

Otroci in sadje ter zelenjava

V
tem času nam je na voljo obilica svežega sezonskega sadja in zelenjave.
In te pridelke bi morali vsak dan vključiti v našo prehrano, da si
zvišamo odpornost za prehlade in podobne zdravstvene nevšečnosti, ki nam
jih prinesejo vedno hladnejši dnevi. Še posebej je jedilnik, bogat s
sadjem in zelenjavo, pomemben za otroke, ki so manj odporni in lahko
hitro zbolijo.Mnogo staršev pa se pri izbiri jedilnika in nakupovanju sooča z odporom
otroka pri jedi zelenjave in sadja. Po raziskavi ameriške družbe Dole
Food in revije Working Mother, se je 56 odstotkov mater na vprašanje
Kako bi opisale hranjenje svojih otrok z zelenjavo in sadjem? opredelilo
pod podane odgovore »ne prav lahko«, »nenehna bitka« ali »nemogoče«.
Več kot polovica mater (56 odstotkov) je v raziskavi menila, da je
ponavljajoče ponujanje sadja in zelenjave otrokom najboljši način, da
le-ti pričnejo redno in brez težav jesti ta živila. Sicer je večina
vprašanih (90 odstotkov) odgovorila, da imajo otroci od sadja najraje
jabolka, tem sledijo banane (87 odstotkov) in grozdje (85 odstotkov).
Med zelenjavo otroci vprašanih najraje posegajo po koruzi (82
odstotkov), tej sledi korenje (77 odstotkov) ter brokoli (69 odstotkov).

Navajanje otrok na sadje in zelenjavo je tematika, ki zanima mnoge
raziskovalce. Zakaj otoci vihajo nosove nad zelenjavo, so se vprašali
tudi raziskovalci Monell centra za kemična čutila v Filadelfiji.
Postavili so zelo zanimiv odgovor na to vprašanje – ker naj bi bil odpor
do zelenjave in sadja genetski. Raziskava je pokazala, da je, tako
imenovani gen TAS2R38, lahko odgovoren za odpor otroka do grenkega
okusa. Vsak od nas nosi dva taka gena. Obstajata dve različni obliki
tega gena, od katerih je ena bolj občutljiva na grenak okus kot druga.
Če imamo od dveh genov en tak gen, ki je bolj občutljiv na grenak okus,
to pomeni, da bolj verjetno ne maramo grenkih okusov. V študijo je
center vključil 143 otrok in njihovih mater. Več kot 79 odstotkov otrok
je imelo en ali dva na grenkobo občutljiva gena. Otroci so bili tudi
veliko bolj občutljivi na grenke okuse, kot matere, čeprav so tudi te
imele gene občutljive na grenko. Raziskovalci so tako ugotovili, da so
matere »prerasle« odpor na grenko hrano. Študija je tako zaključila da
okrog 80 odstotkov otrok (ki imajo en ali dva na grenkobo občutljiva
gena) ne bo navdušenih nad hranjenjem z na primer brokolijem ali
cvetačo. Raziskovalci menijo, da nima pomena preveč siliti teh otrok z
grenkimi vrstami zelenjave – čeprav jih sosedovi otroci jedo -, da ne
dobijo odpora še do ostalih vrst zelenjave. S časoma bodo prerasli to
občutljivost na grenkobo. Do takrat se otrokom ponudi druga vrsta
zelenjave, ki ima prav tako mnogo vitaminov in mineralov.

Na spletu pa lahko najdemo mnogo starševskih nasvetov, kako pa le
prepričamo otroke, da jedo tudi zelenjavo z grenkim okusom. In sicer
nekateri starši servirajo mešano zelenjavo, da se grenak okus enakomerno
porazdeli. Zelenjavo se lahko polije s sladko omako ali pa s kislo
omako, nekateri starši pa prisegajo na zelenjavo polito s sirovo omako
ali stopljenim sirom.

Avtor: Ivan Bučar

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook