Zanimivosti objavil

Pandoro – zlati kruh iz Verone

V grobem ima obliko osemkrake zvezde. Glavne sestavine so: moka, sladkor, jajca, maslo, kakavovo maslo in kvas. Priprava je precej zapletena saj je sestavljena iz več faz. Testo je mehko in zlatorumene barve zaradi prisotnosti jajc. In ko vdihnete vonj testa prav omamno zadiši po vaniliji. To je pandoro tipična sladica iz Verone, ki je dobrodošla na vsaki mizi še posebej med božično-novoletnimi prazniki.

Po mnenju nekaterih je izvor recepta treba iskati v Avstriji, kjer so izdelovali tako imenovani »Dunajski kruh«, po vsej verjetnosti tudi ta nekakšen potomec francoskega brioša (brioche – francoski sladki kruh). Za druge pa je pandoro povsem italijanska last, saj naj bi njegovo ime izviralo iz »pan de oro« (zlati kruh). Tega so namreč v celoti prekritega s tankimi lističi iz čistega zlata postregli le na mizah najbogatejših Benečanov.
Najbolj verjeten predhodnik je »nadalin«, sladica v obliki zvezde, ki so jo družine iz območja Verone tradicionalno pripravljale za božič vse od konca 19. stoletja. Zelo verjetno je, da so pri oblikovanju te sladice imeli prste vmes tudi avstrijski slaščičarji, ki so bili v tistem času pogosto zaposleni v najbolj znanih slaščičarnah v samem središču mesta Verone.

Zato je uradni datum »rojstva« pandora 14. oktober 1894, ko je gospod z imenom Domenico Melegatti (znano kajne!), ustanovitelj istoimenske slaščičarne, vložil prošnjo za patent sladice v obliki osemkrake zvezde. Idejo za obliko pandora je zasnoval impresionistični slikar Angelo Dall’Oca White.
Tradicionalni pandoro ne vsebuje ne krem ne kandiranega sadja kot panettone. Vendar so proizvajalci na trg ponudili ogromno variant. Danes je mogoče uživati pandoro polnjen s kremo, prekritega s plastjo čokolade, itd. Priporočljivo je, da ga postrežete ogretega na sobno temperaturo. K panetonu gredo sladka in sveža vina, še bolje peneča. Vsekakor zraven sodijo aromatična vina.
Pandoro (recept)
Sestavine (za 12 oseb):
610 g moke
250 g masla
175 g sladkorja
30 g pivskega kvasa
8 jajc
1 limono
1 dl smetane
Vanilin prašek
50 g mletega sladkorja

Priprava:
75 g moke damo v skledo, dodamo 10 g sladkorja, predhodno že razdrobljen kvas in rumenjak. Vse skupaj dobro zmešamo in dodamo 2 žlici mlačne vode. Testo pokrijemo z bombažno krpo in pustimo vzhajati nekaj ur.
V posodi zmešamo 160 g presajene moke, 25 g zmehčanega masla, 90 g sladkorja in 3 rumenjake. Vse skupaj dobro premešamo nato pustimo, da testo vzhaja dve uri. Po tem času dodamo še preostalo moko, 40 g masla, 75 g sladkorja, 1 (celo) jajce in 3 rumenjake. Zmes dalj časa gnetemo. Testo pustimo še v tretje vzhajati 2 uri v toplem prostoru pokrito s krpo.
Testo ponovno zamesimo, dodamo smetano, naribano limonino lupinico, preostalo maslo in vanilijo. Testo gnetemo dokler ne postane mehko.
Maso razdelimo na dva dela in vsakega damo v svoj namaščen modelček, kjer pustimo vzhajati da testo naraste do roba modelčka. V ogreti pečici pečemo 40 minut pri 190 stopinjah. Nekje na polovici časa zmanjšamo na 160 stopinj. Pandoro ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Vir:
http://www.buonissimo.org/ricette/2122_pandoro.asp
http://www.mangibene.it/ext/news/Pandoro_di_Verona_storia_e_ricetta.htm?id_news=28

M.V.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook