Zanimivosti objavil

Panna Cotta – nekaj slastnega za prihajajoče praznike

Panna cotta (panakota) je  italijanska sladica oziroma vrsta pudinga. Osnovne sestavine so smetana, mleko in sladkor katerim se doda še želatino. Sladica ima svoje korenine v Piemontu (Italija), vendar točen »datum rojstva« še dandanes ostaja neznan. Kot tradicionalno živilo so panakoto priznali v začetku 20. stoletja – recept pa naj bi »izumila« dama madžarskega porekla. Zaradi svoje preproste priprave je razširjena po vsem Apeninskem polotoku, kjer ga običajno postrežejo s prelivom iz gozdnih sadežev, karamelom ali čokolado. Seveda podobne recepte najdemo tudi v Grčiji, Franciji (Blancmange) in na Finskem.

Sestavine (za 4 osebe):

3 lističi želatine (6 g)

5 dl smetane (tekoče)

1 vanilijev strok

150 g sladkorja (v prahu)

 

Priprava:

Najprej lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzli vodi.  Vanilijev strok z nožem zarežemo po celi dolžini.

V posodo damo smetano, vanilijev strok, sladkor v prahu in počasi segrevamo na nizkem ognju, vendar ne sme zavreti. Dodamo ožeto želatino in mešamo, da se povsem raztopi.

Modelčke ali pa manjšo posodico splaknemo s hladno vodo in napolnimo s pripravljeno zmesjo. Panakoto nato pustimo v hladilniku vsaj 5 ur, da se ohladi in strdi. Tik pred serviranjem modelčke ali posodo za nekaj sekund potopimo v vrelo vodo in postavimo na krožnik. Panakoto ponudimo skupaj s prelivom (karamelni, čokoladni ali sadni preliv).

Ideja za sadni preliv:

Najboljši preliv je vsekakor iz svežega sadja narejen doma. Sadje (jagode, hruške, kivi, …) zmiksamo, dodamo malo sladkorja ali medu in nekaj kapljic sadnega soka. Namesto soka lahko izberemo tudi vino, žgane pijače ali liker.

Nasvet:

Najbolj tradicionalni recept iz Piemonta pravi, da je potreba panakoto ohladiti v modelčkih obloženimi s karameliziranim sladkorjem. To naj bi sladici dalo še boljši okus.

Pa še en nasvet. Preden napolnimo modelčke lahko namesto vode uporabimo tudi žgane pijače, najbolj primeren naj bi bil rum.

Po nekaterih virih namesto želatine lahko uporabite jajčne beljake, takrat pa je potreba panakoto pripraviti na »bagnomaria«. Del smetane lahko nadomestimo tudi z mlekom.

Vir:

http://ricette.giallozafferano.it/Panna-cotta.html

http://www.cibo360.it/cucina/mondo/panna_cotta.htm

 

 

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Panna Cotta – nekaj slastnega za prihajajoče praznike

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook