Papirnata vinska steklenica

Ali si lahko zamislite, da bi si lahko nalili kozarec vina iz papirnate vinske steklenice? Zahvaljujoč Martinu Myerscoughu tudi ta trenutek ni tako daleč. Ekološke in najbrž seveda tudi ekonomske prednosti takega izdelka so pomagale, da je patent v taki obliki tudi zaživel. Čeprav bo to zvenelo še kako neverjetno ampak lahko rečemo, da bo lahko tudi masovna proizvodnja papirnatih vinskih steklenic kmalu na pohodu. Ta revolucionarna in izrazito kreativna ideja je plod gospoda Martina Myerscougha, ki je inspiracijo za tak koncept shranjevanja in prodaje vina dobil po obisku deponije odpadkov. Na njega so velik vtis pustile gore steklenic iz plastične mase. Kot vemo so tovrstne steklenice namenjene enkratni uporabi in katere razgradnja, ko jo zavržemo poteka mnogo let.     

Rešitev s steklenico iz papirja je originalna in zajema tudi notranjost steklenice kjer je strokovnjak uporabil specialno folijo. Tak primer vidimo tudi pri vinu pakiranem v t.i. tetra paku. Teža papirnate steklenice je samo 50g. Vinska steklenica iz stekla tehta približno 500g. Papirnata steklenica naj bi po mnenju izumitelja desetkrat manj onesnaževala okolje. Njene dimenzije so podobne klasičnim steklenicam in so primerne za proizvodnjo in polnjenje na standardnih proizvodnih linijah. Čeprav se steklo že dolgo let zbira, ločuje in reciklira, naj bi taka rešitev bila bolj praktična in napredna.   

Ta papirnata steklenica naj bi bila posebej primerna za manjša pakiranja namenjena npr. za piknike in podobne dogodke, kjer bi uporabniku olajšala shranjevanje odpadne embalaže in s tem zmanjšala onesnaževanje okolja. Postavlja pa se tudi vprašanje estetskega doživljanja uživanja vina iz take embalaže. Tudi, če ne bomo priča masovni uporabi in splošnemu sprejemu tovrstne polnitve vin, je to vsekakor odmevna in kreativna poteza. 

Z.T.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook