Kmetijstvo objavil

PARTNERSKO KMETIJSTVO – NOVODOBNA OSKRBA DRUŽIN Z DOMAČO HRANO

Samooskrba Slovenije postaja vedno bolj obravnavana tema. Vprašanje pa je ali smo Slovenci sploh pripravljeni kupovati slovenske proizvode?
Partnersko kmetijstvo je oblika vzajemnega sodelovanja kmetovalca in uporabnika oz. kupca domače zelenjave in sadja, ter drugih proizvodov.
Članstvo pri partnerskem kmetijstvu je zasnovano na porazdeljenem deležu pridelka. Člani oziroma odjemalci se k temu sistemu prijavijo na začetku sezone. Vsak projekt partnerskega kmetijstva oziroma vsaka kmetija ta odnos uredi v svojem slogu, saj ima vsaka kmetija določene posebnosti glede dolžine sezone, zelenjave in sadja, ki jim uspeva, stopnje družabnih aktivnosti in cene, ki jo določijo za delež za posameznega odjemalca.
Ekološke kmetije v Sloveniji
Trenutno so bolj poznane kmetije partnerskega kmetijstva, kjer lahko kupite tedenski zabojček sveže zelenjave:
•    Ekološka kmetija Zahojnik iz Vranskega kmetija.zahojnik@gmail.com
•    Brevkina svežina
•    Ekološka kmetija Porta v Kranju ekoporta@gmail.com
•    Ekološka kmetija Romane Rejc v Koštaboni
Vsako sredo kmetje dostavljajo zabojčke tudi v Ljubljano.
Kot potencialni partner določenega kmeta si lahko obetate naslednje KORISTI:
•    Tedensko boste preskrbljeni z resnično svežo zelenjavo, sadjem, mlečnimi pridelki, medom in mesom; odvisno od tega kaj želite in od katerega kmeta želite pridelke jemati.
–    Natančno boste  seznanjeni  o tem, kdo vam prideluje hrano in na kakšen način.
–    Imeli boste vpliv na sam potek pridelovanja. S pridelovalcem se lahko vedno pogovorite česa si želite in česa ne marate. Večinoma vam bodo ustregli. Hipermarketi nimajo takega posluha, saj svojih pridelovalcev večinoma ne poznajo.
–    Večkrat se zgodi, in to je po navadi v sezonskem času, da za plačano ceno dobite več kot je ocenjena tržna vrednost blaga. Zaradi radodarnosti narave in obilja kmet pridela več kot je načrtoval in te viške radodarno razdeli med vami. Tako smo spet vsi zadovoljni; kmet, ker mu dobro gre in potrošnik, ker dobi več za enako ceno.
Če nimamo priložnosti obdelovati svoje zemlje, je partnersko kmetijstvo najboljša opcija nakupa sveže, domače zelenjave in sadja, ter drugih produktov (VIR: http://partnerskokmetijstvo.si/)
R.L.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook