Zanimivosti objavil

Pesto – od Genove do Sicilije

Klasičen italijanski zeliščni preliv, s katerim lahko na hitro pripravimo testenine, pa tudi druge jedi.

PESTO ALLA SICILIANA

Pesto alla siciliana je odličen zeliščni preliv za vse vrste testenin. Kot vsak regionalni recept ima tudi ta pesto nešteto variant, ki predvidevajo uporabo različnih sestavin. Najbolj znana različica »siciljanca« je pesto alla trapanese – paradižnik, bazilika, mandlji in kanček olja.

Čeprav Sicilijanci imajo za vsak kraj svoj recept in je zelo težko ugotoviti, kateri je tisti pravi, velja nekakšno pravilo, da je pesto alla siciliana pripravljen iz rikote (ni pa nujno). Odličen je kot spremljava za hitre glavne jedi prav zaradi svoje svežine.

Sestavine:

1 strok česna

bazilika (šopek)

150 ml ekstra deviškega oljčnega olja

100 g parmezana (nariban)

poper (sveže mleti)

50 g pinjol

500 g paradižnikov

150 g rikote

sol

Priprava:

Paradižnike operemo in narežemo na polovice. Odstranimo notranji beli del in semena, stisnemo, da odstranimo odvečno tekočino ter jih damo v posodo ali pa v mešalnik. Postopoma dodamo oprano in posušeno baziliko, pinjole, strok česna, parmezan, rikoto in olje. Čisto na koncu dodamo še sol in poper.

Nasvet: Pri mešalniku uporabite nižjo hitrost, da lahko kontrolirate stopnjo gostote oziroma za manj kremast pesto uporabite palični mešalnik. Če pesta ne uporabite takoj ga hranite zaprtega v stekleni posodi v hladilniku največ 2 dni.

_______________________________________________________________

PESTO ALLA TRAPANESE

Pesto alla trapanese je star recept, ki je luč zagledal ravno v pristanišču mesta Trapani. Ravno v mestu soli in jadr, kot imenujejo Trapani, so se ustavljale genovske ladje, ki so priplule iz vzhoda. Tako se je zgodilo, da so genovski mornarji Sicilijancem predali pesto.

Recept so nato »predelali«, dodali tipične tradicionalne sestavine kot so mandlji in svež paradižnik. Preliv je odličen za vse vrst testenin (tople ali hladne) saj ima nežen in zelo aromatičen okus.

Sestavine (za 4 osebe):

2 stroka rdečega česna

bazilika (šopek)

100 g mandljev (olupljeni)

ovčji sir (pecorino)

6 paradižnikov (olupljeni)

1 kozarec ekstra deviškega oljčnega olja

poper (črni)

sol

 

Priprava:

Paradižnike najprej olupimo, odstranimo semena in narežemo na kocke ter damo v mešalnik.  Nato dodamo baziliko, mandlje, česen, sol in poper ter vse skupaj mešamo za nekaj minut(Vir:http://www.giallozafferano.it/).

M.V.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook