Zanimivosti objavil

Plesoči zajec

Plesoči zajec je eko vas, ki leži med hribi in prerijami severovzodnega podeželja v Missouriju (ZDA) in ima okrog 50 prebivalcev. Življenje v vasici poteka zelo mirno, ker domačini že dlje časa uspešno sami »krojijo« svojo oskrbo z energijo, hrano, obleko in medsebojno pomočjo. Naselje je zelo odprtega tipa in z veseljem sprejme vsakega novega prebivalca, radovedneža ali pomagača kot tudi izmenjavo izkušenj s katerokoli podobno skupnostjo. Pri njih se lahko naučite, kako zgraditi svoj dom z lastnimi rokami s pomočjo vseh ostalih prebivalcev, ki z veseljem delijo vse svoje dolgoletne  izkušnje s področja ekološkega načina življenja.

Zavedajo se resnosti in odgovornosti, ki jim jo nalaga njihov način življenja in priznajo da ni lahko živeti na ta način sredi moderne ameriške kulture. Verjamejo, da je mogoče zgraditi zdravo alternativo – družbo, ki ni izkoriščevalska in je zelo prilagodljiva novim načinom harmoniziranja z naravo.  Z vsakim dnem se vas povečuje in oblikuje, kar dokazuje možnost preživetja človeka na dosti bolj miren in zdrav način.

Leta 1997 so ustanovitelji Plesočega zajca kupili 280 hektarjev hribovitega Misourijskega podeželja. Sedaj,  smo lahko priča izjemnemu projektu, ki ga je skrbno začrtala in realizirala požrtvovalna skupina pionirjev ekološkega načina življenja. Domačini so vse priučene socialne in ekonomske navade moderne družbe zamenjali za nov nesebičen način komuniciranja, poslovanja in medsebojne pomoči. Tako se trudijo med sabo, kot tudi z drugimi podobnimi skupnostmi, poslovati s svojo notranjo valuto in izmenjavo dobrin.

Svoje domove gradijo po alternativni tehniki naravne gradnje s slamo, ilovico, zemljo, storži,lesom, kamenjem in ostalimi naravnimi materiali, ki jih najdejo v svoji okolici. Glavni viri energije so sonce, veter, voda in les. Celotna vas uporablja samo dva avtomobila, ki ju poganja doma pridelani biodiesel. Vsa hrana pa je skrbno pridelana po načelih permakulture.  Po vseh močeh se trudijo biti čim boljši skrbniki svoje zemlje in ohraniti ogromno posestvo čim bolj v harmoniji z naravnim eko sistemom. Na travnikih poskušajo revitalizirati prostor z mnogimi skoraj izumrlimi prerijskimi rastlinami, ker verjamejo, da je to najboljši način za ohranitev biotske raznovrstnosti.

Zasadili so več kot 10 000 dreves, da bi obnovili izvorno podobo prerije, stabilizirali rečna obrežja in si zagotovili neusahljiv vir lesa za bodoče generacije.

Raznolikost igra pomembno vlogo tudi pri ljudeh, zato vaško prebivalstvo sestavljajo zelo različni individualisti, družine in tudi drugi zunanji simpatizerji, ki zelo pripomorejo k zdravemu razvoju take oblike skupnosti. V projekt si želijo vključiti še posebej podobne skupnosti s katerimi bi lahko uspešno sodelovali na vseh področjih.

Poleg tega, da nam Plesoči zajec lahko nudi topel dom, predstavlja tudi model za socialno spremembo. Vaščani so odprti za vse nove ideje in se trudijo k čim bolj kvalitetnemu izobraževanju svojega podmladka. Zato z veseljem sprejmejo medse vsakršne inovatorje in alternativce, ki imajo veliko izkušenj in so pripravljeni na povsem nov način življenja. (Vir: www.dancingrabbit.org)

P.K.

Plesoči zajec

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook