Zanimivosti objavil

Pluta – hvaležen in vsestranski material

Od »setve do žetve« pluta zamaškov preteče ogromno let, vloženega je veliko truda in znanja. V zadnjih dveh stoletjih so vsako »vrhunsko« vino dokončali z naravno pluto. Razlogi za to so predvsem v fizikalnih lastnostih plute, ki ščiti ustekleničena vina pod različnimi pogoji. Naj ostane tako tudi v modernem vinarstvu.

Naslednji ocenjevalni sistem so sprejeli člani CQC (Cork Quality Council) za skupno terminologijo pri opredelitvi vizualne kakovosti vinskih zamaškov, ki je postal standard katerega uporablja večina kleti.

Razred A – to so zamaški vizualnega izgleda z vrhunsko kakovostjo – odlična površina, brez večjih napak, le nekaj manjših
• brez lukenj ali por, ki presegajo 2 mm
• brez nastalih razpok na konceh, ki presegajo 11% dolžine zamaška
• brez razpok v telesu plute, ki presegajo 18% dolžine zamaška
• vse razpoke morajo biti tesne in ne odprte
• brez horizontalnih razpok
• brez črvastih lukenj, trdega lesa, trebuhastih mest ali prosojnih delov
• nekaj ozkih in plitvih lenticel je sprejemljivih, če so brez prahu in delcev.

Razred B – zamaški dobrega videza brez večjih vidnih napak in z vidnimi površinskimi pomanjkljivostmi brez globine ali substance
• brez lukenj ali por, ki presegajo 5 mm
• brez nastalih razpok na konceh, ki presegajo 18% dolžine zamaška
• brez razpoke v telesu plute, ki presegajo 25% dolžine zamaška
• vse razpoke morajo biti tesne in ne odprte
• lenticele in horizontalne razpoke se ne smejo odpreti pri upogibanju konca zamaška
• brez prosojnih delov, brez kotno-ogelne ali deformirane plute
• zelo majhni okruški in stranske črvaste luknje v sredini telesa plute so lahko sprejemljive
• lenticele na konceh ne smejo biti široke ali globoke ter brez prahu in delcev.

Razred C – ti zamaški so povprečnega videza z eno ali več večjih vizualnih napak, ki so le kozmetične narave. Lahko so estetsko neprivlačni vendar funkcionalni
• brez razpok, kanalov, trdega lesa ali trebušastih mest, ki presegajo 55% dolžine zamaška
• lenticele in horizontalne razpoke na telesu se lahko odprejo ob upogibanju konceh zamaška
• prosojni deli do 55% dolžine zamaška je sprejemljivo, razen če so zelo globoki ali široki
• veliki okruški so sprejemljivi
• brez črvastih lukenj od začetka do strani, ki presegajo 55% dolžine zamaška
• brez sušnih let, ki presegajo 55% dolžine zamaška
• poroznost je lahko močna vendar ne neprekinjena.

O pluti se veliko ve, vendar ne vsega. Skozi raziskovanja in eksperimentiranja se prispeva k izboljšanju tehnoloških značilnosti že obstoječih izdelkov, razširitev področij v uporabi novih izdelkov in izboljšanju proizvodne tehnike. Tudi gospodarno pluta lahko ustvari nova obzorja. Izboljšanje in povečanje proizvodnje danes, dviguje dohodke pridelovalcem plute, ki tako zagotavljajo industriji bogato surovino dobre kakovosti.

Vir:
http://www.ilsughero.org/
http://www.cork.pt/
http://www.sugheronaturale.it/default.asp?ver=it
http://www.darapri.it/immagini/nuove_mie/enocultura/sugherotappi_corpo.htm

Martina Vodopivec

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook