Vrtnarstvo objavil

Po znanje v zdravilni vrt

Ste morda že slišali za tako imenovane šentjanževčke? Kdor si v misli pričara rumene cvetove šentjanževke mogoče že ve, da je ravno ta »kriva«, da na svet priveka nekaj nenačrtovanih otrok.

Poznavanje zdravilnih zelišč in njihovih učinkov ni tako enostavno. Pomembno je, da pri nabiranju vemo kaj nabiramo predvsem pa, da vemo čemu bo nabrano zelišče dejansko služilo.

Prav zaradi tega je gospod Lado Tuta na prigovarjanje številnih, ki cenijo njegovo znanje o zdravilnih zeliščih uredil zdravilni vrt, katerega je opremil z imeni in opisi več kot sto zdravilnih rastlin. Tja vabi vsakogar, ki potrebuje nasvete kako naj nabira zdravilna zelišča ali pa želi izvedeti kakšna mešanica zelišč je primerna za lajšanje določenih tegob. Tudi s šolami se je že dogovoril, da bo jeseni odprl vrata vrta šolarjem.

»Mnogi so prihajali s šopki zelišč v rokah in takoj sem z veseljem ugotovil, da je namen dosežen. Prišli so z željo, da bi ob mojih zeliščih, ki sem jih opremil z imeni in opisi njihovega blagodejnega učinka, primerjali, kaj so nabrali, ali so rožice v njihovih rokah res tiste, kot menijo, da so. Veselim se že dogovorjenih jesenskih obiskov šolskih skupin,« pravi Tuta in pojasni, da je z mamino pomočjo že kot otrok spoznaval zdravilna zelišča.

Mnogi, ki so prihajali po nasvete za lajšanje migrene, prehladov in ostalih težav, so ga spodbujali naj deli znanje in uredi kakšno učno pot. Po upokojitvi se je v celoti posvetil zdravilnim rastlinam. Obiskoval je tečaje, kjer se je še dodatno izobraževal. »ljudje zelo radi nabirajo, spoznavam pa, da bolj malo vedo o botaniki. Rad bi poučil, ozavestil in svetoval o zeliščih in njihovih stranskih učinkih. Opozarjam na pravilen način nabiranja, da ne bi bilo preveč trganja, kar onemogoča naravno osemenitev. Zaradi ropanja je na Matajurju, Poreznu in še kje arnika skoraj povsem izginila.«

Sam pravi, da so zdravilna zelišča preventiva, niso zdravilo, čeprav učinki pri nekaterih težavah tako zelo blagodejno vplivajo, da bi lahko uporabili besedo zdravilo. Za vsakega posameznika, ki pride po nasvet si vzame čas za temeljit pogovor in prosi za zdravniški izvid. »Nikoli ne zavajam z nerealnimi obljubami. Bolezni zdravijo zdravniki. Zelišča so preventiva, blažijo, toda ne ozdravijo.«

V njegovem vrtu raste vsaj 20 zdravilnih zelišč, ki jih v našem naravnem okolju ne najdemo. Zelo ponosen je na obrečni grenik za katerega pravi: »Kolikor vem, ga menda nima nihče drug v Sloveniji. Med drugim pomaga pri želodčnih in črevesnih težavah.« Ponosen je tudi na sibirski rožni koren, ki bistri um in psihofizično moč. Je kot nalašč za športnike.

Vendar pri zeliščih moramo biti pozorni saj vsaka rastlina ni dobra za vse. »Šentjanževka je izredna za depresije, strese, psihosomatske težave, toda – je tudi zahrbtna, ker uničuje ali potencira nekatera sintetična zdravila. Kot zanimivost naj povem, da med drugim izniči učinek kontracepcijskih tablet. V Sloveniji imamo kar nekaj otrok – šentjanževčkov. Zadnje raziskave opozarjajo, da pri kombinaciji šentjanževke s paracetomoli, ki so tudi v lekadolu, nastajajo jetrom nevarni encimi.«

 Vir:

Primorske novice, 30. julij 2012

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook