Kmetijstvo objavil

Podeželje v mestu na Trgu Leona Štuklja v Mariboru 28.9.2013

Pridite v soboto, 28. septembra, na Trg Leona Štuklja v Mariboru. V organizaciji Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije bo potekala tradicionalna prireditev Podeželje v mestu. Med 8. in 14. uro vabljeni na pokušino in nakup ponudbe slovenskih kmetij, v objem glasbe in plesov ter na druženje z ljubitelji slovenske podeželske kulinarike.

(Ljubljana, 20. september 2013) – Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije vabi v soboto, 28. Septembra, na Podeželje v mestu Maribor, ki tradicionalno poteka v sklopu 13. festivala stare trte. Dogodek, ki poteka v organizaciji Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Zavoda za turizem Maribor, se bo letos prvič odvijal na Trgu Leona Štuklja v Mariboru.

V času 13. festivala stare trte, ki ga organizira Zavod za turizem Maribor, se v Mariboru vrstijo številni dogodki. V sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije pa že tradicionalno poteka Podeželje v mestu Maribor. Sobotno dogajanje na Trgu Leona Štuklja bo posvečeno pomenu uporabe lokalno pridelane hrane, pridelane in predelane v skladu z evropskimi uredbami in pravilniki skupne kmetijske politike.

Sobotni sprehod med stojnicami bo, med 8. in 14 uro, odlična priložnost za ogled, pokušino in nakup številnih dobrot slovenskih kmetij. Trideset kmetij s krušnimi in mesnimi izdelki, domačimi siri, vrhunskimi vini in drugimi domačimi dobrotami ustreglo kupcem, ljubiteljem tradicionalne slovenske podeželske kulinarike. Zadruga Zdravo polje se bo predstavila s ponudbo in degustacijo sadja in zelenjave iz integrirane pridelave. Za ljubitelje bogate slovenske etnološke, glasbene in plesne zapuščine bodo na odru od 10. ure naprej skrbeli tudi člani Zveze slovenske podeželske mladine.  

Ob 10. uri bo po trgu zadišalo. Mojstri kuhanja v kotličih, priznani pohorski in mariborski gostinci ter ljubitelji kulinarike iz različnih koncev Slovenije bodo pripravljali jedi v kotlih. Lepo vabljeni k pokušini jedi iz kotla Kmetijstvo je zakon! Kuhali bodo mladi člani Zveze slovenske podeželske mladine, ki združuje prek 4000 mladih. Vse več zgodb mladih kaže na to, da kmetijstvo med mladimi postaja vedno bolj cenjeno.

Podeželje v mestu je v letu 2013 del projekta Kmetijstvo je zakon, ki ga izvaja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Evropsko Komisijo, Generalnim direktoratom za kmetijstvo in razvoj podeželja. Cilj projekta je prikazati poklic kmeta kot poslovno priložnost in izziv mladim. Tudi v sklopu partnerstva med Evropo in kmeti, ki je opredeljeno v skupni kmetijski politiki, in vse bolj povezuje urbani svet na eni in strateško kmetijstvo na drugi strani.

Pridelke lokalnih kmetij zaradi bližine pridelave odlikuje odličen tradicionalen okus. Njihov nakup ima poleg kakovosti živil širši družbeni pomen. Omogoča obstoj in ustvarjanje novih delovnih mest ter pomembno vpliva na ohranitev in razvoj podeželja. Vzpostavitev povezav med kmetijami in potrošniki, podeželjem in mestom, ki jih že od leta 2005 omogočajo prireditve Podeželje v mestu, pozitivno vplivajo na razvoj kmetijstva in podeželja. Povečujejo obseg raznolike ponudbe slovenskega podeželja, pošteno ceno in odlično ponudbo. Sodelujoče kmetije kažejo tudi na poslovne priložnosti, ki jih ponuja kmetijstvo in podeželje. Med njimi je vse več mladih, ki so v kmetijstvu našli svojo poslovno priložnost in zadovoljstvo.

 

Vabljeni v objem Podeželja v mestu, zvokov, vonjev in okusov slovenskega podeželja.

___________________________________________________________________________

Dodatne informacije: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Tatjana Vrbošek, tel: 01 513 66 36, 041 366 504, e-naslov: tatjana.vrbosek@kgzs.si

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook