Kmetijstvo objavil

Podražitev hrane

Ljubljana – Cene hrane se bodo spet zvišale. Kaj
in za koliko se bo podražilo, je odvisno od trgovcev, ki že imajo nove
cenike, spisane in odposlane iz nekaterih mesnopredelovalnih podjetij, v
bližnji prihodnosti pa jim jih nameravajo poslati v potrjevanje še
podjetja iz drugih živilskih dejavnosti.

 

Podražitve
hrane, ki so jih zaradi naraščajočih proizvodnih stroškov nekateri
proizvajalci napovedovali že konec avgusta na osrednjem prehranskem
sejmu v Gornji Radgoni, sta prejšnji teden na okrogli mizi slovenske
trgovinske zbornice napovedala tudi generalni direktor skupine Tuš Aleksander Svetelšek in predsednik uprave Žita, ki je tudi predsednik agroživilske zbornice pri GZS, Iztok Bricl.

 

Po
letu dni relativnega mirovanja cen osnovnih živil naj bi se torej meso,
mesni izdelki, kruh oziroma pekarski izdelki pa tudi mleko, mlečni
izdelki in še kaj spet podražili. Med prvimi, ki čakajo na uveljavitev
novih cen, so mesarji. Nekateri med njimi so že pred poletjem pošiljali
trgovcem nove cenike, a so ti ostali v predalu. V družbi Kras (pod njeno
streho so tudi ljubljanske Mesnine dežele Kranjske ali na kratko MDK)
njen prvi mož Edvard Fonda pojasnjuje, da morajo
podražiti, saj so nesorazmerja med vhodnimi stroški in prodajnimi cenami
že prevelika, tepe jih tudi, da so zamujali s popravljanjem cen. Če se
vse drugo draži, se mora tudi hrana, ta se draži povsod okrog nas, pravi
Fonda in dodaja, da so se meso in mesni izdelki v soseščini podražili
že poleti, pri nas pa z zaostajanjem prodajnih cen mesarji
subvencionirajo slovenskega potrošnika s poceni mesom. S tem si kopljemo
jamo v celotni mesni verigi, pravi. Predelovalci so v rdečih številkah
in ne zmorejo plačevati višjih odkupnih cen, kar je slabo za rejce,
zmanjšuje se stalež živali … slabša se samopreskrba.

 

Če
se dražijo surovine, energija, zvišujejo stroški dela, drugače ne gre,
upravičujejo proizvajalci nove cenike, ki naj bi jih trgovci potrdili v
60 dneh, potem ko so jih oziroma jih še bodo oddali. V Žitu, kjer od
lanskega septembra niso spreminjali cen pekovskega programa (takrat so
zvišali cene za deset do 12 odstotkov), testenine in moko pa so po
lanskih dveh podražitvah še enkrat dražili v začetku tega leta,
napovedujejo podražitve konec leta ali v začetku prihodnjega, saj nove
cenike še pripravljajo. V Mlinotestu jih, kot pravi Bricl, že pošiljajo
trgovcem. Čeprav so nabavne cene žita ostale na ravni lanskih oziroma so
se zaradi večje ponudbe na globalnem trgu znižale za dva odstotka,
Bricl pojasnjuje podražitev z zvišanjem stroškov drugih surovin,
energije (nafte), popravljanja plač in nenazadnje tudi z napovedanimi
podražitvami elektrike. Cene testenin bi sicer lahko ostale
nespremenjene ali bi se lahko celo znižale, če bi upoštevali zgolj
strošek moke durum, ki se je pocenila z lanskih 700 na 515 evrov za
tono. A je to zaradi drugih višjih stroškov malo verjetno.

Vir: Delo.si

OBJAVIL/A KMETIJA

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook