Čebelarstvo objavil

Pol milijona čebelic za Center Draga

Inovativna ideja, kako obogatiti življenje oseb s posebnimi potrebami preko čebelarstva, je prepričala mednarodno družbo IMEX, da gosti družbeni odgovorni projekt »IMEX Challenge« v Sloveniji. Ljubljana in Slovenija sta bili tako izbrani, da med 2. in 4. julijem gostita IMEX Challenge 2012, enega najbolj pomembnih mednarodnih družbeno odgovornih projektov na področju kongresnega turizma.

 

IMEX Challenge Slovenija prepleta skrb za čebele ter naravno okolje s pozitivnim  vplivom na življenje manj privilegiranih skupin – otrok in odraslih s posebnimi potrebami. Ob strokovni podpori Čebelarske zveze Slovenije in sodelovanju lokalnih partnerjev so prostovoljci iz vrst kongresnega turizma v  treh dneh zgradili učni čebelnjak za 390 varovancev Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga, ki bodo kasneje sodelovali pri vzgoji čebel in pridobivanju medu.

 

»Za osebe s posebnimi potrebami prav kakor za vse ljudi pomeni srečanje s čebelarstvom obogatitev in razširitev znanja ter večjo kvaliteto življenja nasploh,« pravi Valerija Bužan, direktorica Centra Draga. »V skrbi za čebele in naravno okolje  bodo varovanci v Centru Draga pridobili samozaupanje ter se ustvarjalno vključevali v družbeno okolje,« nadaljuje Anton Tomec iz Čebelarske zveze Slovenije.

 

Izvedbo projekta IMEX Challenge 2012 v Dragi so omogočile posamezne donacije tujih prostovoljcev, oz. njihovih podjetij, v znesku 25.000,00 EUR. »Zelo sem navdušena, da sem del tako navdihujoče pobude. Moram priznati, da je ideja o gradnji čebelnjaka za osebe s posebnimi potrebami sama po sebi izziv,« razlaga Sarah Kavanagh iz Ovation Global DMC, ena izmed petnajstih prostovoljcev iz Irske, Velike Britanije, Španije, Poljske, Nemčije, Finske, Islandije in Združenih držav Amerike. Poleg izgradnje učnega čebelnjaka in učne poti ter obnove rastlinjaka, kjer bodo varovanci gojili medonosne rastline, so donatorska sredstva namenjena tudi za pripravo slovenskega učnega gradiva o čebelarstvu za otroke z motnjami v duševnem razvoju.

 

»Vemo, da postavitev čebelnjaka z pol milijona čebelicami ne bo le neprecenljiva izkušnja za otroke in odrasle v Centru Draga, pač pa tudi priložnost za prepotreben dodaten zaslužek za osebe s posebnimi potrebami,« pravi Carina Bauer, izvršna direktorica skupine IMEX. »Veseli smo, da na projektu IMEX Challenge sodelujemo s Slovenijo. Lokalni partnerji so v projekt vložili veliko časa ter sredstev, ki pomnožijo našo začetno donacijo, tako da smo zelo smo hvaležni za njihovo podporo.«

 

»IMEX Challenge ima več pomenov za kongresni turizem v Sloveniji. Prvič dokazuje, da nam ni vseeno. Hkrati pa umešča Slovenijo na zemljevid svetovne kongresne industrije in dokazuje, da naša skupnost dobro sodeluje,« pojasnjuje Miha Kovačič, direktor Kongresnega urada Slovenije. »Kot destinacija gostiteljica želimo udeležencem dogodka – prostovoljcem iz kongresne industrije in kolegom iz tujine – zagotoviti pristno lokalno izkušnjo,« dodaja Tatjana Radovič, vodja Kongresnega urada/ Turizem Ljubljana.

 

V času finančne in gospodarske krize predstavlja IMEX Challenge primer dobre prakse uspešnega povezovanja različnih panog in družbeno odgovornega delovanja organizacij iz mednarodnega in slovenskega okolja s skupnim ciljem, da na manjšem področju izboljšamo naš vsakdan. Projekt tako tudi uživa podporo predsednika Republike Slovenije, predsednika Vlade, župana Mestne občine Ljubljana ter britanskega ambasadorja v Sloveniji.

 

Vrednosti projekta IMEX Challenge ne moremo izmeriti zgolj v ekonomskem smislu, niti ne na podlagi storitev in časa, ki so ga darovali lokalni partnerji in sponzorji. Pomen projekta leži v znanju in veščinah, ki jih bodo pridobili varovanci Centra Draga in jim bodo omogočile sodelovanje pri novih aktivnostih, pripravo lastnih izdelkov ter možnost dodatnega zaslužka in tudi enakopravnega vključevanja v družbo. Zapuščina projekta IMEX Challenge bo tako trajala veliko dlje, kot sam dogodek v juliju.

 

Za več informacij o IMEX Challenge Slovenija obiščite www.challenge.slovenia-green-meetings.si.

 

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook