Zanimivosti objavil

Polh in polharstvo v Loški dolini

Na območju Notranjske lahko govorimo o gozdnem oz. navadnem polhu, ki živi v mešanih gozdovih v polšinah in duplih. Odrasle živali so dolge od 16 do 18 cm, rep od 13 do 15, tehtajo pa nekje okoli pol kilograma. Kožuhe imajo pepelnato sive barve z rjavkasto črnim odtenkom, boke imajo rjavkasto sive, trebuščke pa bele. Rep je na zgornji strani modrikasto siv z belo vzdolžno črto na spodnji strani. Življenjska doba polha naj bi bila okoli 5 do 7 let. Polh je bil prvič znanstveno imenovan šele leta 1766 in posebnost tega je, da je navadni polh edina vrsta sesalca, katere znanstveno poimenovanje izvira iz primerka z našega ozemlja.

Polhi si privoščijo zimsko spanje iz katerega se zbudijo konec aprila ali celo na začetku junija-prvi vedno vstanejo samci. Gre za živali, ki živijo v skupinah v duplih ali v polšinah, poleti, ko so dnevi suhi pa spijo tudi v praznih ptičjih gnezdih, kadar pa je zelo vroče, se zavlečejo tudi pod korenine dreves. Samci, zlasti starejši, so samotarji. Polh se hrani s sadeži in s semeni; radi imajo bukov žir, gabrovico in lešnike, prav tako pa hrastov žir ter jelkino in smrekovo seme, kadar je hrane malo.

Polh se razmnožuje le v letih, ko bukev obilno semeni-temu se reče polšja letina. Polhi očitno nekako vedo že na začetku pomladi, da bukev ne bo plodila, torej ne bo ugodnih razmer za zarod in tako počakajo na bolj ugodno leto. Polhi se pripravijo na zimsko spanje kot druge živali-obilno se poredijo-najprej pa se spat odpravijo samci, mladiči si morajo namreč najprej nabrati dovolj zaloge in zadosti zrasti, da si spanje lahko privoščijo. Sicer pa mladiči pridejo na svet konec avgusta ali začetek septembra.

Polh ima v naravi veliko sovražnikov: sove, hermeline, kune, dihurje, podlasice, divje mačke in seveda človeka. Že v letu 1240 se pojavljajo prva pričevanja o lovu na te živali in lov tlačanov na polhe se omenja leta 1460 v Senožečah. Meso polhov je bil pomemben v prehrani, s prodajo polšjih kož pa so tlačani imeli nekaj dodatnega zaslužka. Seveda je bil ta zaslužek vse do odprave tlačanstva leta 1848 obdavčen.

Lov na polhe ima več različic. Lahko se jih lovi po duplinah, na kamnite plošče,  pri polšinah in lov na pasti na drevju. Lov se prične nekaj dni pred sv Mihaelom (29.septembra) ali pa po njem, uradno pa se začne lovska sezona na te živali 25. septembra, konča pa 15. novembra. Polhar past lahko nastavi že dopoldne in pride pobrat ulov drugo jutro, vendar je največkrat navada, da se pasti nastavi zvečer in jih pobere zjutraj.

Lov na polhe se seveda ne izvaja zaradi nuje po obogatenem prehranjevalnem načrtu, temveč zgolj za zabavo in ni jim malo, ki prav zaradi tega lovu na te živali močno nasprotujejo.

Vir:

http://www.loska-dolina.net/content/view/154/140/

N.P.

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook