Zanimivosti objavil

Polpeti

V juhah, kot samostojna jed, zraven kuhanega krompirja ali paradižnikove omake. V takšni ali drugačni obliki jih pozna cel svet. To so polpeti.

Beseda »polpetta« (it.) se v kuharskih knjigah prvič pojavi v 14. oziroma 15. stoletju, in sicer v  knjigi Liber de arte coquinaria. Avtor, Martino da Como – kuharski mojster  oglejskega patriarha, sicer znan tudi kot »princ kuharjev« v prvem poglavju razlaga kako uporabiti različne kose mesa.

_______________________________________________________________________

MESNI POLPETI S PIRO INARTIČOKAMI

Sestavine:
220 g mletega govejega mesa
4artičoke
60 g pire
1 jajce
1-2šalotki  (ali mlada čebula)
drobtine
nariban sir (parmezan)
s
esekljan peteršilj
ekstra deviško oljčno olje
sol, poper
olupljen paradižnik
bazilika

Priprava:

V slani vodi kuhamo piro približno 15-20 minut, odcedimo in ohladimo. Šalotko očistimo in sesekljamo nato jo počasi pražimo na olju (2-3 žlice), dodamo na manjše kocke narezane artičoke in pražimo še 10-15 minut.

V posodi nato zmešamo mleto meso, jajce, sesekljan peteršilj, nariban sir, piro, artičoke in drobtine. Vse skupaj zelo dobro zgnetemo, solimo in popramo. Pečico segrejemo na 1800C.  Iz mase oblikujemo polpete in jih v pečici pečemo približno 20 minut.

Priprava omake: V posodi zavremo na manjše koščke narezan olupljen paradižnik, preostalo polovico sesekljane šalotke, baziliko in olje. Polpete postrežemo z omako še tople ali hladne.

_______________________________________________________________________

TUNINE POLPETE

Sestavine:
2 konzervi tune v naravnem soku
250 g kruha
2 jajci
3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
žlica sesekljane čebule
drobtine
sol, poper
olje za cvrtje

Priprava:

Tuno odcedimo in z vilico nežno pretlačimo. Dodamo sredico kruha, jajci, olje, sol in poper ter čebulo. Vse skupaj dobro zgnetemo. Oblikujemo polpete, povaljamo po drobtinah in spečemo na vročem olju.

_______________________________________________________________________

TUNINE POLPETE Z JAJČEVCI

Sestavine:
tuna
jajčevci
peteršilj
česen
olje
sol
pekoča paprika v prahu
jajce
drobtine
mleko
riban sir

 

Priprava:

Jajčevce olupimo in narežemo na kocke. Skupaj sesekljamo peteršilj in česen. V posodo z malo olja dodamo narezane jajčevce, sesekljan peteršilj in česen, sol ter malo pekoče paprike. Vse skupaj dobro premešamo in pokrijemo. Jed kuhamo na nizkem ognju približno 15-20 minut in občasno mešamo.

Ko se jed ohladi jo s pomočjo paličnega mešalnika pretlačimo v pire, dodamo odcejeno tunino, jajce, 2-3 žlice drobtin (predčasno namočenih v mleku) in riban sir. Vse skupaj zelo dobro premešamo, da dobimo kompaktno maso.Oblikujemo polpete, povaljamo najprej v moki, nato v jajcu in nazadnje še v drobtinah. Tako pripravljene polpete postavimo za 15 minut v hladilnik, da se utrdijo.

V ponvi segrejemo olje in polpete pečemo približno 8 minut.

 

Martina Vodopivec

Vir:
http://community.virgilio.it/ugc/speciale/genio/ricette-polpette.html
http://it.wikipedia.org/wiki/Polpetta

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook