Zdravje objavil

Pomladne radosti in nadloge

Pomlad je že lep čas v deželi in poleg prijetnejših temperatur nosi s seboj tudi nadloge. Tisti, ki se prehitro odpovedo toplim oblačilom lahko kaj hitro začutijo, da se jih loteva hripavost ali pa se pojavi neprijeten kašelj. Kadar je za preventivo prepozno, je dobro seči po naravnih zdravilih in skupaj z bolj preudarnim prilagajanje prehodnemu času, se stanje lahko kaj hitro izboljša.

Najprej se lotimo hripavosti:

Če poparimo ščep žajblja s skodelico vrelega mleka, počakamo, da se malo ohladi in ga osladimo z medom. Pijemo ga zjutraj in zvečer, preden gremo spat. Prav tako si lahko pomagamo s kamilicami in žajbljem-veliko žlico mešanice prelijemo s skodelico vrele vode ali mleka in vroč čaj pijemo v dolgih požirkih. Seveda pazimo, da ne pijemo vrele tekočine!

Če želite ublažiti hripavost, priporočamo tudi pljučnik in sicer ščep posušene zeli prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo nekaj časa pokrito in čaj pijemo toplega trikrat na dan po skodelico. Lahko pa namesto čaja poskusite tudi zmleto laneno seme z medom. Žlico tega semena zmeljete v kavnem mlinčku in dobljeno moko zmešate s tremi žlicami dobrega medu in zmes jeste trikrat na dan po žličko. Zoper hripavost je zelo dobrodejno tudi arnikovo žganje: pol žlice tega žganja zmešajte v kozarcu tople vode in grgrajte vsake pol ure.

 

Kaj pa pomaga proti kašlju?

Čaj iz listov in cvetov marjetice zelo uspešno odpravlja dražeči kašelj. Zopet se recept glasi: ščep čaja poparimo s skodelico vrele vode in pustimo stati, popijemo pa od dve do tri skodelice na dan. Pljučnik in žajbelj, ki smo ju omenili pri hripavosti, pomagata tudi zoper kašelj, prav tako pa poparek iz posušenih listov vijolice. Lahko pa se tudi potrudite in naredite sledečo mešanico: trpotec, planinski mah, pljučnik, materina dušica ter liste in cvetove lapuha. Ščep čajne mešanice poparimo s skodelico vrele vode in pijemo vroč čaj največ trikrat na dan.

Seveda pa je potrebno biti bolj previden pri izbiri oblačil in obutve za ta prehodni čas in tako se nepotrebnim težavam z zdravjem precej uspešno ognete. Poskrbite, da boste oblečeni v več plasteh, tako da se lahko slečete ali oblečete kakor vam ustreza. Ne smete se preveč prepotiti denimo v toplem avtu, nato pa brez jakne oditi ven na veter ali pa kljub temu, da vam je malo hladno, zamahniti z roko, češ saj je že pomlad in sonce je toplo. Še vedno velja pravilo: spomladi obdrži čim dlje na sebi zimsko in jeseni poletno obleko!

Vir:Kromar, Janez, Pavle Rožnik

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook