Zanimivosti objavil

Poskusimo naravne antibiotike

Narava je ustvarila najrazličnejše rastline, ki nam učinkovito pomagajo spopadati se s najrazličnejšimi bakterijami, krepijo krvni obtok, ter ohrabrijo naš imunski sistem. Na žalost je še vedno tako, da ljudje veliko raje, kot po rastlinah, posežemo po sintetičnih zdravilih, v slepem prepričanju, da nam bodo pomagale bolje, kot rastline in zdrava prehrana. Še več je ljudi, ki že najmanjše vnetje zdravijo s antibiotiki, ne zavedajo pa se, ne stranskih učinkov, še manj dejstva, da je veliko bakterij na te antibiotike postalo že tako odpornih, da velikokrat tovrstno zdravljenje enostavno več ne pomaga. Antibiotiki ubijajo dobre organizme, predvsem tiste, ki so odgovorni za ravnotežje v črevesju in v nožnici. Najboljši naravni antibiotiki so:

  • Origanovo olje je kralj med naravnimi antibiotiki saj njegovo učinkovitost potrjujejo številne raziskave. To je olje, ki uniči kar od 78 pa do 96 odstotkov bakterij, odvisno od vrste. Nekateri proizvajalci origano nabirajo takrat, ko so razmere najbolj težke, saj takrat rastline še bolj okrepijo imunsko delovanje.
  • Izvleček listov oljke ima tako antibakterijsko, kakor tudi protivirusno delovanje. Listi oljke so še posebej odlični takrat, ko izvor bolezni ni povsem jasen.
  • Česen, do začetka stoletja ni manjkal v prav nobeni zdravniški torbi, saj je nejgova glavna sestavina alicin, ki deluje protivirusno, protiglivično in protibakterijsko. Z najnovejšimi raziskavami, so ugotovili, da lahko česnov sok zaustavi rast in uniči preko 60 vrst glivic in več kot 20 vrst bakterij, ter je tako zelo pomemben za krepitev imunskega sistema in deluje antibiotično.  Prav tako zmanjšuje holesterol v krvi in preprečuje nastanek rakotvornih celic. Njegovo olje je izvrstno pri vnetjih srednjega ušesa.
  • Med pomirja, nas sprošča in nam zagotavlja boljši spanec. Prav tako blagodejno vpliva na naša pljuča, jih pomirja, olajša izkašljevanje, pomirja kašelj in olajša dihanje. Deluje protimikrobno, ker zavira nadaljnje okužbe se ga priporoča pri celjenju ran, opeklin, vnetij, izpuščajev, razjed na želodcu. Predvsem pri opeklinah in pri čirih zmanjšuje bolečino. Zmanjšuje nastajanje brazgotin, pomaga pri mišičnih krčih, težavah s zgago, razjedah na želodcu in na dvanajsterniku ter deluje rahlo odvajalno. Pri presnovi pomaga jetrom in ima pomembno vlogo pri obrambi organizma.
  • Zeleni čaj je še posebej učinkovit v boju s bakterijami v ustih. Je odličen antibiotik, ki ga lahko uživamo prav vsak dan.
  • Žajbelj ima močne razkuževalne lastnosti, uporabljamo ga za grgranje ob bolečem grlu, celo ob gnojni bakterijski angini in pri vnetju dihal. Če z njim izpiramo usta, zelo pomaga proti aftam.
  • Olje čajevca in njegove razkužilne lastnosti so poznali že Aborigini. Uporabljali so ga pri ranah, pikih insektov, kožni okužbi, saj deluje proti vsem mikroorganizmom, ki povzročajo vnetja, kot so glivice, kvasovke, bakterije in virusi. Uporablja se ga predvsem pri pikih žuželk, aknah, pri negi ustne votline, proti kašlju in prehladu, za zvišanje odpornosti, za odpravljanje simptoma kronične utrujenosti, za glivična obolenja kože, nego žuljev in herpesa.

Živila, ki še delujejo antibakterijsko so kokošja juha, čebula, por, drobnjak, čili, hren, jabolka, jogurt, korenje, pesa, zelena, zelje, borovnice, brusnice, bezeg, oreh, brinje, meta, melisa, lovor, bazilika, timijan, izvleček pečk grenivke, ameriški slamnik.

 Vir: http://www.prijaznejsidom.si

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook