Zanimivosti objavil

Poskusna pridelava japonske soje

20. maja letos na posestvu Biotehniške šole na Ptuju poskusno posejali tri avtohtone japonske sorte soje. Nadaljnji dve leti bo tako njihov cilj preverjanje ustreznih pogojev za rast , kakšna je njena kakovost ter ali je dovolj kakovostna za predelavo v tofu. Pobuda za setev je prišla od ene izmed z Slovenijo povezane japonske družine, ki pri nas ne dobi sojinega sira- tofuja iz gensko nespremenjene soje. Kaj kmalu so ugotovili, da bi bila lahko to izvrstna priložnost za zaslužek in prava tržna niša. Tako je začela soja v Turnišču rasti na pobudo konzorcija za pridelavo soje, ki ga sestavljajo Biotehniška fakulteta, japonska družina Tsukamoto, Znanstveno-raziskovalno središče Bistra iz Ptuja in Kmetijsko gozdarski zavod Maribor.

Setev treh avtohtonih sort soje je šele prvi korak k uresničitvi zastavljenega cilja, to je predelava soje v tofu po japonski tehnologiji. Družina Tsukamoto je z Slovenijo zelo povezana, saj od nas izvaža vino, celo za japonski dvor, pred leti pa je bila celo pokrovitelj minulega mednarodnega ocenjevanja vin v Ljubljani. V Sloveniji sedaj vidi novo poslovno priložnost, to je pridelava soje za tofu v kombinaciji s posebnimi slovenskimi in japonskimi sestavinami, med drugim tudi s sečoveljsko soljo. Za sedaj soji zelo dobro kaže in, če bo jesensko spravilo stročnic dalo dobre rezultate bi lahko začeli pridelovati sojo tudi na večjih površinah. V Sloveniji so možnosti za pridelavo neizkoriščene, saj je letno pridelamo le med 200 do 300 ton na sto hektarjih. Večino pridelka, večinoma gensko spremenjenega uvozimo iz ZDA in Južne Amerike. Z tistimi največjimi pridelovalkami zagotovo ne moremo tekmovati, a če bi se lotili ekološke pridelave soje bi bila to imenitna priložnost, gledano tudi iz ekonomskega vidika. Naši sosedi Italija in Madžarska večino svoje ekološko pridelane soje izvozita na Japonsko. Kupci na Japonskem so kar se tega tiče zelo zahtevni in ne marajo ameriške in amazonske gensko spremenjene soje.

Prva letošnja žetev soje bo septembra, posejana je na petih arih, poskus bo trajal vsaj tri leta, obenem pa bodo površine še širili. Za nadaljnjo pridelavo bo najbolj odvisna vsebnost beljakovin, za predelavo v tofu pa se že zanima podjetje, ki se ukvarja s predelavo ekoloških izdelkov.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook