Zanimivosti objavil

Posledice orkanske burje so velike

»Škoda je večplastna. Vprašanje, če bomo uspeli pridelovalcem zelenjave sploh zagotoviti sadike za nadaljnjo vzgojo. Letos je kazalo zelo dobro. Vrtičkarje smo želeli že kmalu po 20. februarju presenetiti s prvo solato, pa sta nam mraz in burja prekrižala načrte. Tukaj smo imeli sadike prvih paradižnikov in kumar za rastlinjake, tam nekaj sadik za vrtičkarje … Zelo veliko je bilo zelene, peteršilja, zelišč, pora, da o zelju, cvetači, brokoliju in ohrovtu niti ne govorim,« je zaskrbljena Patricija Pirnat, vodja proizvodnje v Purisimi.

V centru so že nabavili nekaj sadik jajčevcev, bazilike in peteršilja iz Italije, vendar so se tudi sami lotili s proizvodnjo novih sadik solate, v naslednjih dneh pa pridejo na vrsto še cvetača, zelje, ohrovt, brokoli in dišavnice. »Sadike bodo v štirih tednih pripravljene na sajenje, čebula in por pa kasneje, saj potrebujejo od 70 do 90 dni, odvisno pač od sorte. Problem je v tem, da je burja poškodovala rastlinjake ravno na vrhuncu vzgojne sezone. Mi sejemo terminsko, vsakih 14 dni. Mraz je uničil prvo rundo setve, novih sadik pa ne moreš vzgojiti kar čez noč. Potreben je čas. Na srečo je burja prizanesla enemu manjšemu rastlinjaku, v kratkem bomo usposobili še enega, a nas je vseeno strah, kako bo.«

Vendar problem ne predstavljajo samo sadike ampak tudi povzročena škoda na rastlinjakih. »Če bodo kmetje utegnili do konca marca posaditi sadike, ne bo tako hudega zamika. To pa seveda ni odvisno samo od tega, ali bomo v Agrarii uspeli pravočasno vzgojiti nove sadike oziroma jih dokupiti iz Italije, ampak tudi od tega, ali bodo kmetje uspeli usposobiti poškodovane rastlinjake,« opozarja še Pirnatova.

»Že lani so kmetovalce prizadele poplave, pa jim finančno nihče ni pomagal. Letos sta ogromno škode povzročila burja in mraz, pa spet nič ne kaže, da bi nam kdo pomagal, saj se pristojni še niso odzvali na naše klice na pomoč,« je kritičen Bojan Frančeškin, direktor KZ Agraria.

»Letos smo vso energijo usmerili v to, da bi bili res prvi na trgu, saj bi tako lahko čim več iztržili. Upam, da na slovenskem trgu spomladi vendarle ne bo težav z oskrbo zelenjave. Mislim, da istrska zelenjava ne bo prav nič dražja, saj veletrgovci preprosto ne priznavajo denarne razlike med domačo in uvoženo zelenjavo,” je še povedal Frančeškin.

Burja odnesla najbolj humusno plast

Cesta Ozeljan – Vogrsko je v petek zvečer za voznike pripravila marsikatero nevšečnost. »Vidljivost je bila nenadoma nič, kot bi se znašel pred zidom,« so pripovedovali vozniki, ki so občutili moč burje. Tisti »zid« so bili drobci posušene zemlje, katere je veter nosil z bližnjih njiv.

Melioracijski jarki, struge potokov in struga hudournika Lijak v Šmihelu so marsikje zasuti z nanošeno zemljo. Ne samo jarki tudi travniki, dvorišča in ceste so dobile podobo majhnih peščenih sipin, da so cestarji zemljo z asfalta odstranjevali z bagrsko žlico.

»Treba jo bo čimprej odstraniti. Idealno bi bilo, da bi kmetje prst odpeljali nazaj na svoje njive, a saj se ne ve, čigava je. Odstranjevanje zemlje z delovnimi stroji bo gotovo drago. Upamo, da bodo občine pri tem pomagale,« pravi Anka Poženel, kmetijska svetovalka na Kmetijskem zavodu v Novi Gorici.

Uničenih je vsaj 200 hektarjev ozimnih žit. To so njive, na katerih so kmetje sejali bolj pozno in se rastlinice niso dovolj ukoreninile zato jih je burja skupaj z zemljo odnašala. Na 400 hektarjih neposajenih njiv pa je odnašalo zgornjo najbolj humusno plast.

»Predvsem v krajih z burjo kmetje ne bi smeli orati pred koncem februarja. To jim vedno priporočamo. Zdaj pa, ko piha že toliko časa, odnaša grudice zgornje plasti tudi tam, kjer še niso preorali, denimo z njiv, s katerih so jeseni pospravili koruzo. Tokrat je močna burja prišla v sušnem vremenu in odnaša zgornje premrznjene plasti zemlje. Zeleni pasovi, ki ščitijo pred burjo, so bili predvideni v melioraciji v zgornji Vipavski dolini. Sčasoma pa so to začeli sekati in odstranjevati. To je zelo povečalo škodo,« je še povedala  Anka Poženel (Vir: Primorske novice, 13. februar 2012).

M.V.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook