Posvet JAVNA NAROČILA V JAVNI PREHRANI

Radenci, 22. 11. 2012 – Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave  je za organizatorje prehrane v javnih zavodih (šole, vrtci, domovi starejših občanov, bolnišnice) podravske in pomurske regije organiziralo posvet o javnih naročilih. Na posvetu so se srečali predstavniki Ministrstva za kmetijstvo in okolje, predstavniki javnih zavodov in lokalni pridelovalci zelenjave.

 Zaradi negotovosti pri globalnem zagotavljanju hrane in zmanjševanja izpustov CO2,  je začela EU poudarjati pomen samooskrbe in lokalno pridelane hrane. To je še posebno pomembno za Slovenijo, kjer pridelamo vsako leto manj hrane. V državnem merilu so veliki porabniki hrane javni zavodi saj skupaj z vsem javnim sektorjem porabijo za hrano letno okoli 110 milijonov evrov. Vsa nabava z javnimi sredstvi gre sedaj preko sistema javnega naročanja z upoštevanjem Zakona o javnem naročanju, kar v praksi pomeni veliko uvožene hrane, pogosto slabše kakovosti.

 Marko Vizjak iz Direktorata za varno hrano je ob posvetu dejal: »Za ranljivo populacijo (v šolah, vrtcih, bolnišnicah), je nujno narediti vse za uvedbo kratkih verig v sistemu javnega naročanja za javne zavode in omogočiti, da se za njih naroča lokalno pridelana hrana višje kakovosti.« 

 Z namenom uveljavitve načela kratkih verig, mora naročnik v postopku oddaje javnega naročila predvideti, da bo naročal sezonska živila, in zahtevati, da takrat dobavljena živila niso pridelana v pogojih, ki jih lokalna rastna sezona ne dopušča. Da se zagotovi dobava posameznega pridelka vse leto, lahko naročnik sklene okvirni sporazum z več ponudniki in predvidi ustrezen način oddaje posameznih naročil v sezoni in izven nje.

 Stanko Volk, predsednik Slovenskega združenja za integrirano pridelavo zelenjave, je ob zaključku posveta organizatorje prehrane v javnih zavodov pozval: »Za kakovostno življenje je pomembno, da tudi v javnih zavodih vključimo v prehrano čim več sveže zelenjave. Pri tem ni vseeno, kakšne kakovosti je zelenjava in kakšno pot je morala prepotovati do krožnika. Zelenjava iz integrirane pridelave je pridelana v Sloveniji, kar zagotavlja kratko pot od njive do krožnika. Zaradi tega je zelenjava sveža, bolj polnega okusa in vsebuje več hranilnih snovi, vitaminov in mineralov. Zato je potrebno, pri oblikovanju razpisne dokumentacije za oddajo javnega naročila za še posebno pozornost namenite zelenjavi višje kakovosti.«

 Za več informacij obiščite spletno stran www.zelenjava-pikapolonica.si ali nam pišite na e-naslov info@zelenjava-pikapolonica.si ali pokličite na telefonsko številko 051 217 435.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook