Čebelarstvo objavil

Pot medičarstva in lectarstva

Pot medičarstva in lectarstva med Krškim in Zagrebom je čezmejni projekt, ki ga je uspešno prijavila Regionalna razvojna agencija Posavje skupaj z Občino Krško in hrvaškimi partnerji RRA Zagrebačke županije ter Zagrebačko županijo.

Ta projekt vsebuje več med seboj prepletenih vsebin, ki so povezane z rokodelstvom, ponudbo predelanih kmetijskih pridelkov s kmetij, oblikovanjem novih turističnih produktov in kulturnih storitev ter ohranjanjem kulturne dediščine čezmejnega območja med Posavjem in Zagrebško županijo.

Sicer pa sta lectarstvo in medičarstvo temelja tega projekta, katerega cilji so raziskovanje in predstavljanje obširne dediščine teh dejavnosti ter ohranjanje in prenašanje ter razvoj teh znanj in veščin, seveda pa je cilj tudi razvoj novih izdelkov, ki iz te dediščine izhajajo.   

 

Projekt je potekal že v letu 2009 in 2010 in takrat je bil v Mestnem muzeju Krško opremljen večnamenski multimedijski prostor za prezentacije turistom, poleg tega pa je bil organiziran tudi prostor s predstavitvami ponudb tradicionalnih zanj tako slovenskih kot tudi hrvaških rokodelcev. V okviru projekta so se odvijale tudi delavnice in predstavitve projekta na tiskovnih konferencah v Zagrebu in Krškem.

Do zaključka projekta v letu 2012 (ki bo 28.02.2012) so predvideni rezultati razvoj 5 skupnih medičarsko lectarskih spominkov, izid tro-jezičnega Kataloga rokodelskih izdelkov in brošura tematsko-etnološke Poti medičarstva in lectarstva med Krškim in Zagrebom, snemanje krajšega dokumentarnega filma in predstavitev izsledkov raziskave o tej dediščini. Seveda je v načrtu še promocija projekta na tiskovnih konferencah, s produkti ter v publikacijah.

 

Vsekakor gre za pomemben projekt, saj je promoviranje in ohranjanje rokodelskih tradicij v naši deželi zelo pomembno, pozitivno pa je tudi samo povezovanje s sosednjimi deželami. Na tak način imajo stara znanja dobro možnost, da se prenesejo naprej.

Vir: http://www.rra-posavje.si/index.php?lg=0&mf=4&mc=236&pg=505

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook