Zanimivosti objavil

POZNAMO EKO VAS JUGOSLAVIJA?

Na obronkih Planine Pivske, na Crkvičkom polju je na simbolični datum 25. maj zaživela ena najlepših vasi v Črni Gori, eko vas »Jugoslavija«. Za ime »Jugoslavija«  so se odločili zaradi vseh lepih spominov na državo, v kateri nikomur ni bilo pretesno in v kateri so se vsi počutili prijetno ter brezskrbno, ne glede na to kateri narodnosti so pripadali. Zagotovo pa je, da se vsi obiskovalci te eko vasi počutijo tako. Crkvičko Polje spada k občini Plužine in je od mejnega prehoda Šcepan Polje oddaljeno 11 kilometrov. Zasidrano je na polici med soteskama dveh najlepših rek v Črni Gori, Tare in Pive. Do eko vasi Jugoslavija vodi asfaltirana cesta.

V idiličnem podeželskem okolju na nadmorski višini 1050 metrov je udobno opremljenih sedem bungalovov – brunaric, ki so se zelo lepo zlili z okolico in ne kvarijo njene harmonije. Sodobnemu turistu, ki je že zdavnaj nad stereotipom »soba-restavracija-plaža-restavracija-soba«, je na voljo dvoposteljna, štiriposteljnaali pa brunarica s francoskim ležiščem, restavracija s tradicionalno kuhinjo, kot tudi bogata izven pesionska ponudba. Obiskovalci eko vasi Jugoslavija lahko uživajo v raftingu po reki Tari, križarjenju po Pivskem jezeru, sprehodih, obisku katuna, vožnji s kolesom, jezdenju, ali pa tudi vodeni ogledi kulturno zgodovinskih spomenikov in samostanov – Soko grad, Pivski samostan, Ostrog in vožnja do Žabljaka z atraktivnim »Durmitorskim prstanom« ter drugi panoramski izleti.

Če ste utrujeni od urbanega kaosa in si želite, pa če tudi le na kratko, pobegniti od betonske džungle, prometnih konic in vsakodnevnih problemov mestnega življenja, lahko obiščete eko vas Jugoslavija in uživate v harmoniji nedotaknjene narave, dišečih borovcih in šumenju planinskih rek. Zagotovo boste po prvi taki izkušnji hoteli obiskati eko vas še večkrat tudi za dlje časa. Tu je tudi prostor za kampiranje.

Crkvičko Polje se nahaja na nadmorski višini 1000 – 1100 metrov. Na severovzhodni strani se naslanja na najatraktivnejši del soteske Tare (globine 1000 m), na zahodni strani pa na nepotopljenji del kanjona reke Pive v prečudovitem ambientu ledenika Maglica. Na jugovzhodnem delu pa je objet z obronki Durmitorja. Prednost vasi je tudi relativna bližina administrativnih centrov Črne Gore ter Bosne in Hercegovine ( Podgorica – 150 km, Sarajevo – 105 km).  Dostop je asfaltiran in lahek in je zelo blizu magistralni povezavi med Podgorico in Sarajevom. Podnebje je blago in zelo ugodno za zdravje (do 25 stopinj poleti), kar omogoča dneve izkoristiti zelo aktivno.

P.K.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook