Kmetijstvo objavil

Pozor listerija – vsako mleko je TREBA prekuhati

Opozorilo koprskega Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) po  zadnjih analizah mleka iz mlekomata pri koprski tržnici je jasno:  »Ne pijte neprekuhanega mleka iz mlekomata pri koprski tržnici! Tudi naš test je potrdil, da je v vzorcu, ki smo ga odvzeli, prisotna bakterija listeria monocytogeners,« opozarja mikrobiolog  Gorazd Pretnar.

Ker naj bi omenjeni mlekomat ponujal mleko za takojšnjo uporabo brez potrebe po kakršnikoli toplotni obdelavi so na zavodu odločni: »Menimo, da je takoj treba preklicati prodajo mleka s tega mlekomata in začeti s sanacijo mlekomata, da bo mleko iz njega ponovno brez nevarnih mikroorganizmov.« Po določilih sveže mleko iz mlekomata (brez potrebne toplotne obdelave) ne sme v vzorcu (25 ml)  vsebovati listerije.

Na zavodu svarijo ljudi pred uporabo surovega mleka iz omenjenega mlekomata,  saj je listerija nevarna bakterija. Listerija lahko povzroča resne zdravstvene zaplete, denimo, okužbe v nosečnosti in poporodno listerizo pri novorojenčkih. Botruje lahko prebavnim težavam, kot najhujši zaplet se lahko razvije meningoencefalitis, ki se lahko konča s smrtjo.

 »Tudi sicer priporočamo obvezno prekuhavanje mleka  do te mere, da vidno zavre. Po prekuhavanju moramo mleko hraniti v hladilniku na nizki temperaturi, da preprečimo rast mikroorganizmov.« In še dodajajo: »Nosecnice,  otroci, starejši ter tisti z boleznijo, ki je prizadela njihov imunski sistem, ali uživajo zdravila, ki zmanjšujejo imunski sistem naj ne pijejo mleka iz avtomata pa čeprav je bilo predhodno prekuhano. Test je pokazal, da listeria v tem vzorcu s koprske tržnice je, čeprav je ne bi smelo biti: mejna vrednost je namreč nid. Ne vemo pa, koliko je dejansko listerij v mleku. Prekuhavanje in pasterizacija sta namreč učinkovita samo pri nižjem številu, pri višjem pa ne,« še pojasni Gorazd Pretnar.

Nekateri uporabniki se pa kljub opozorilom ZZV odločijo za nakup domačega mleka in kot kaže se obisk mlekomata tudi po analizah ni zmanjšal. Uporabniki mlekomata imajo vsak svoj način tako na primer starejša gospa pravi, da mleko vselej prekuha. 23-leta Sara iz Kopra, ki na teden popije do pet litrov mleka iz mlekomata in to svežega, pa pravi »Slišala sem za opozorila, da je mleko oporečno, a – če sem iskrena – jim ne verjamem preveč. Bolj se mi dozdeva, da za vso to negativno propagando stojijo večje mlekarne, ki vidijo v mlekomatih konkurenco. Če bi bilo namreč z mlekom res kaj narobe, potem bi bila izolska bolnišnica že polna, saj si vsak dan veliko ljudi natoči steklenico mleka iz tega mlekomata.«

Anton  Žgajnar, lastnik kmetije Žgajnar, ki z mlekom zalaga mlekomat na koprski tržnici še čaka na kaj poreče VURS z analizami.  Čeprav kot sam pravi »z mojim mlekom je vse v redu« je na priporočilo inšpektorja na vse svoje avtomate nalepil opozorilo, da je mleko potrebno prekuhavati, saj se z zdravjem ljudi ne gre šaliti. Domneva, da je vsa stvar prešla v nekakšno gonjo nad avtomati, kajti vzorci, ki jih je julija odvzel VURS niso pokazali prisotnost bakterije. »Če bi Zvezo potrošnikov  Slovenije res tako skrbelo za zdravje ljudi, bi nemudoma obvestili pristojne, da bi ukrepali, ne pa da so z informacijo čakali skoraj dva meseca, veterinarska inšpekcija pa je šele iz medijev izvedela za domnevno oporečnost mleka.«

Načelo stare mame
Mikrobiolog Gorazd Pretnar o uporabi svežega mleka pa pravi:  »Sledim načelu svoje stare mame, da je vsako mleko treba prekuhati. In to počnemo z vsem mlekom, razen tistim, ki ga damo kisat. Prekuhavanje sicer ne odpravi povsem tveganja, vendar pa ga vsaj zmanjša.«

 

 

Vir:Primorske novice, 13. septembra 2011

Martina Vodopivec

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook