Zanimivosti objavil

Pra-stročnica, bob

Pra-stročnica smo ga imenovali zato, ker bob velja za najstarejšo gojeno stročnico na stari celini. Dandanes bob ni ravno med najbolj popularnimi jedmi, ker pa se moda vedno vrača, tudi v kuhinji, lahko trdimo, da bo bob dobil še eno priložnost na jedilni mizi-pa saj si jo tudi zasluži.
Do 16. stoletja se je bob razvijal na obrobnih delih Sredozemlja in proti Vzhodu do Tibeta. Skupaj s Španci in Portugalci je potoval celo v dežele onkraj morja, kjer so zelo cenili njegovo hranilno vrednost, ki se ne izgubi celo po več letih, okus pa tudi ne. Ko rečemo, da je nekaj kot bob ob steno, se lahko spomnimo na to, da to reklo izvira iz zelo trde lupine boba, ki bobu žal ne dela preveč dobre reklame. Na Slovenskem je bil bob priljubljen še po vojni, potem pa je iz prehrane začel izginjati.
Suh in neolupljen bob je potrebno čez noč namočiti in ga skuhati, jemo pa ga lahko tako, da s prsti iztisnemo kuhano zrno iz ovoja. Če kuhamo olupljena zrna, razpadejo na polovice, pripravimo pa jih lahko kot pire, dodajamo jih v enolončnice in podobno. V toplejših krajih ga sadijo že decembra in tako spada med eno prvih vrst zelenjave spomladi, kar da bobu še posebno vrednost.
Bob sejemo po dve semeni hkrati na 10-15 cm razdalje, preden pa se jih da v zemljo, se jih namoči v topli vodi, toliko da nabreknejo. Seme sicer kali nekako14 dni, kasneje pa bob hitreje napreduje v razvoju, če le ne gnojite s svežim gnojem. Bob tega namreč ne prenaša dobro, lahko pa mu pomagate k uspešni in hitrejši rasti z rahljanjem grede ali pa s kompostom. Da bo ob koreninah dovolj vlage, lahko kot vmesno kulturo posadite špinačo-ta se bomo dobro ujema, poleg tega pa uši najprej napadejo njo, bob pa pustijo dlje časa pri miru. Prvo obiranje boba lahko pričakujete že okoli 120 dni po sajenju, stroki so dolgi okoli 30 cm, lupina zrn pa je sprva mehka, nato pa otrdi in postane zelenkaste barve.
In kaj naj torej z bobom storimo? Uporabimo ga za juhe, solate, samostojne jedi, z malo domišljije lahko iz njega ustvarite celo pecivo, njegovo listje pa predelate v solato ali prilogo. Receptov z bobom je zadnje čase vse več, saj dobri stari bob zopet prihaja na jedilnike. Njegov maslen okusa po lešnikih vas gotovo ne bo razočaral…
Vir:
– http://druzina.enaa.com/Dom/Vrt-in-domace-rastline/Pozabljeni-Bob.html
– Bob: prava starina. Odprta kuhinja, 6.maj 2012, leto 6, št. 18.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook