Prašičereja potrebuje pravo vizijo

(Gornja Radgona, 29. avgust 2012) – Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter Zveza društev rejcev prašičev Slovenije so danes na sejmu AGRA v Gornji Radgoni pripravili posvet Organiziranost prašičerejcev na avstrijskem Koroškem in ureditev hlevov za boljše počutje živali. Predavanje je pripravil Štefan Domej, predsednik Skupnosti južnokoroških kmetov. Po predavanju sta predsednik KGZS Cvetko Zupančič in minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič podelila priznanja za zgledne reje.

 Kot je povedal Štefan Domej, imajo organizacije oziroma skupnosti prašičerejcev v Avstriji že štiridesetletno tradicijo. »Razvijale so se različno in na podlagi iniciativ kmetov tako na Koroškem kot tudi na Štajerskem, Spodnji in Zgornji Avstriji,« je povedal Domej in dodal, da so danes vse te organizacije združene pod združenje avstrijskih prašičerejcev, ki letno pokriva 2 milijona pitancev in ima okrog 45 odstotkov tržnega deleža. To združenje je po besedah Domeja med drugim pogajalski partner pri oblikovanju tedenske cene za pujske in pitance. Domej je spregovoril tudi o rejskih trendih v Evropi ki so po njegovem odvisni od potrošnikovih zahtev. »Večina potrošnikov ni več pripravljenih podpirati živinorejo, ki ni prijazna do živali,« je povedal Domej.  Ob tem je pojasnil, da se potrošniki in podjetja že sprašujejo o ustreznosti rej. Tu gre po besedah Domeja predvsem za  razprave o pitanju na slami, pitanju z izpusti, za razprave o kastriranju pujskov in podobno. V nadaljevanju je predstavil še hleve za pitance, ki sledijo trendom živalim prijazne reje. Ob koncu predstavitve je opozoril, da je Slovenija preveč zbirokratizirana in da nujno potrebuje pravo vizijo prašičereje. Domej je še povedal, da bi Slovenija morala več delati na prepoznavnosti mesa in da bi lahko razvili znamko slovenskega prašiča.

 Po posvetu je sledila še podelitev priznanj zglednim rejam. Priznanja sta podelila minister Franc Bogovič in predsednik KGZS Cvetko Zupančič.

 Bogovič je v nagovoru izpostavil, da slovensko kmetijstvo v Evropi nikoli ne bo slovelo po količinah, smo pa, tako Bogovič, že dokazali, da smo zelo prodorni na področju kakovosti. Cvetko Zupančič, predsednik KGZS, je poudaril, da je treba najti vzvode, ki bodo slovenskemu prašičerejcu dale svetlo luč. Ob tem pa dodal, da bodo tudi službe v okviru zbornice prispevale k izboljšanju stanja na področju prašičereje.

 Zlato priznanje za rejo plemenskih prašičev na vzrejnem središču je prejel Alojz Varga iz Tišine, srebrno Matija Galunder iz Veržeja, bronasto pa Danijela Gojšek iz Hajdine. Priznanje je prejel še Franc Kacijan iz Pragerska.

 Zlato priznanje v kategoriji reje plemenskih prašičev na vzorčni kmetiji je prejela Vesna Rola iz Lenarta, srebrno Štefan Brumec iz Slovenske Bistrice, bronasto pa Slavko Sapač iz Puconcev. Priznanje za to kategorijo so prijeli še Miran Podlesnik iz Zgornje Polskave, Danijel Kuri iz Cerkvenjaka, Franc Deržič iz Jesenic na Dolenjskem, Pavla Slavič iz Sv. Jurija ob Ščavnici, Aleš Vaupotič iz Ljutomera in Marjan Hameršak iz Markovcev pri Ptuju.

 V kategoriji reje kraškopoljskega prašiča je zlato priznanje prejela Elizabeta Ložar iz Leskovca pri Krškem, srebrno priznanje je prejel Franc Ivanšek iz Cerkelj ob Krki, bronasto pa Rafael Pirš iz Laz v Tuhinju.

 

Dodatne informacije: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Jerica Potočnik, tel.: 031 717 975, e-naslov: pr@kgzs.si

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook