PRAVI ČAS ZA STARANJE, PRETOK VIN IN JEMANJE VZORCEV MOTNEGA VINA

STARANJE VINA NA ZADNJI KRAJEC

Če je vino čisto in namenjeno staranju, je priporočljivo, da zanj posrbimo ob zadnjem krajcu. Staranje je postopek, ki je primeren za vina s posebnimi značilnostmi. Takšna vina morajo biti dokaj močna (stopnja alkohola, naj ne bo nižja od 11,5%), ne smejo biti preveč kisla in morajo vsebovati več tanina in barvilnih snovi. Te značilnosti vina pripomorejo, da ne pride do čezmernih sprememb videza, barve, vonja in okusa, poleg tega pa ga varujejo pred napadom škodljivih mikrooranizmov.
Vina iz domače proizvodnje ponavadi niso primerna za daljše staranje. Bela vina zlahka oksidirajo in se lahko navzamejo neprijetnega vonja in okusa, zato je priporočljivo, da jih porabimo do naslednje trgatve. Rdeča vina lahko spremenijo barvo in postanejo motna, vendar trajajo na splošno nekoliko dalj časa, tudi do dve leti.
Še naprej vsak teden dolivamo sode
PRETOK VIN IN JEMANJE VZORCEV MOTNEGA VINA NA PRVI KRAJEC
Zdaj je primeren čas za pretok reznih vin. Cilj vsakega kletarja je, da dobi kristalno čisto, na zraku obstojno vino. Če je vino še vedno motno, vzamemo vzorec in ga nesemo v ustrezen laboratorij, kjer bodo s pregledom ugotovili vzrok.
Pomembno je, da je vzorec vzet pravilno: Sod premešamo in vzamemo vzorec z natego iz sredine soda. Pred stekleničenjem vino obvezno filtriramo in ga očistimo, da je v njem čim manj motnih delcev. Nikar se ne zanašajmo, da se bo vino zbistrilo in stabiliziralo samo. Ko namreč preneha dejavnost žlahtnih mikroorganizmov, kot so kvasovke, postane izdelek lahek plen škodljivih mikroorganizmov kot so bakterije, zato jih moramo čim prej odstraniti.
Izogibamo se deževnim dnevom, ki vinu škodujejo. Vedno skrbimo, da so vse priprave in pripomočki vedno čisti – po vsaki uporabi jih temeljito operemo.   Vsaka malomarnost pri tem je lahko usodna, saj pospeši razvoj bolezni ter neželenih mikrobnih okužb in izniči vse dotedanje delo in trud.

Vir: LUNIN KOLEDAR –  Koledar za dejanje, presajanje, pobiranje, stekleničenje: Adriano del Fabro
R.L.

2

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook