Praznik refoška

Minuli konec tedna so v Marezigah – vas v koprskem zaledju, pripravili že 39. Praznik refoška. Tradicionalni praznik, ki je predvsem namenjen avtohtoni vinski trti in po kateri nosi tudi ime je privabil ogromno obiskovalcev od blizu in daleč.
Vse skupaj se je pričelo že v petek 20. maja z zborom vinogradnikov, katerim so podelili priznanja le tista najžlahtnejša so morala počakati na vrhunec prireditve.Pester program je potekal vse tri dni. V soboto in nedeljo so v parku sredi vasi postavili kmetijsko tržnico, kjer so gostom ponujali domače dobrote od zelenjave, oljčnega olja, salam, marmelad, omak do svežih češenj. Ni manjkal niti med, propolis in cvetni prah.

Marezige in Praznik refoška so obiskali tudi člani Združenje slovenskega reda vitezov vina. Pripeljali so se kar z dvema avtobusoma saj se je njihovo število približalo stotici. Tako so bili prisotni predstavniki vseh osmih omizij, ker so si za svoj spomladanski izlet izbrali prav slovensko Istro.

Vilij Bržan predsednik organizacijskega odbora praznika je vse skupaj pozdravil in ponosno poudaril, da sta »trta in oljka za nas sveti rastlini« in dodal, da je ravno refošk pripomogel k večji prepoznavnosti vinorodnega okoliša Slovenska Istra.
V nedeljo pa je praznik popestrila povorka devetih kmečkih voz, ki so prikazovali utrinke iz kmečkega življenja v Istri in štirje pihalni orkestri. Poleg domačega pihalnega orkestra so gostili še kolege iz Ljubljane, Italije in Hrvaške.
Tudi vreme je bilo naklonjeno prazniku in refošku. Ob vsem tem so se misli organizatorjev že usmerjale v prihodnje leto, ko bo praznik imel okrogel jubilej. Za 40-letnico so obljubili, da se bodo še prav posebej potrudili.

REZULTATI OCENJEVANJA VIN, ki je potekalo 3. in 4. 5. 2011

ŠAMPION 39. PRAZNIKA REFOŠKA in prvak kategorije rdečih vin
Capris refošk 2009, VINAKOPER d.o.o.
PRVAK AVTOHTONE SORTE MALVAZIJA in prvak kategorije belih vin
Malvazija 2008, VINALES, Aleš Hrvatin
PRVAK AVTOHTONE SORTE RUMENI MUŠKAT
Rumeni muškat 2009, KORENIKA ROBI IN DORJANO
PRVAK KATEGORIJE SLADKIH VIN
Cipro 2008, SLAVEC S KOCINE

VINA TEKOČEGA LETNIKA – MALVAZIJA
1. Diploma odličnosti z zlato medaljo
VINAKOPER D.O.O.
2. Diploma odličnosti s srebrno medaljo
KMETIJA RATOŠA
3. Diploma odličnosti z bronasto medaljo
IGOR KRAMESTETER

VINA TEKOČEGA LETNIKA – REFOŠK
1. Diploma odličnosti z zlato medaljo
VINALES, Aleš Hrvatin
2. Diploma odličnosti s srebrno medaljo
EKOLOŠKO VINOGRADNIŠTVO RODICA TRUŠKE
3. Diploma odličnosti z bronasto medaljo
ZDENKO GREGORIČ

 

Vir:
http://praznik-refoska.si/
http://www.primorske.si/Primorska/Istra/Se-en-praznik-refoska-je-pod-streho.aspx

 Objavil/a Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook